Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković izjavio je danas u Prijedoru da je cilj ovog ministarstva, da sa pokretima zaštite potrošača u Srpskoj i sa institucijama u okolnim zemljama, promoviše domaće proizvode uz slogan “Naše je bolje”.Prema njegovim riječima, cilj je i da edukativnim projektima prikažu da nije samo puka priča da potrošači imaju, ali ne znaju svoja prava.

Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske je, povodom obilježavanja Svjetskog dana prava potrošača, u Prijedoru organizovalo Konferenciju “Uloga udruženja potrošača u radu savjetodavnih tijela i komisija za rješavanje reklamacija potrošača”.

Gluhaković je učesnicima konferencije rekao da će njen uspjeh zavisiti upravo od toga na koliko je kvalitetan način uspjela da promoviše potrošačka prava naših građana.

On je dodao da je ove godine kampanja još snažnija i da Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske udruženjima potrošača dodjeljuje 100.000 KM granta za njihove projekte.

“Riječ je o grantu kojim smo pokrili rad na projektima devet naših udruženja potrošača na području čitave Republike Srpske”, istakao je Gluhaković.

Izvršni direktor Udruženja građana “Don” iz Prijedora Murisa Marić izjavila je da je tema ove konferencije bila posvećena savjetodavnim tijelima koja su definisana Zakonom o zaštiti potrošača Republike Srpske.

“U prethodnoj godini je resorno ministarstvo, u saradnji sa udruženjima potrošača, prepoznalo da treba da dođe do određenih izmjena u zakonu i do njegovog poboljšanja, što je pokazatelj da oni zajedno rade na stvarnoj zaštiti potrošača”, izjavila je Marićeva.

Svjetski dan prava potrošača svake godine se obilježava 15. marta kako bi se ukazalo na značaj poštovanja i zaštite prava potrošača. Na taj dan će Udruženje građana “Don” iz Prijedora na glavnom gradskom trgu dijeliti promotivni materijal radi informisanja građana o Zakonu o potrošačima i načinu ostvarivanja potrošačkih prava.

SRNA/RTRS