NDP će danas podnijeti Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića zbog zloupotrebe službenog položaja, te Sakiba Softića zbog lažnog predstavljanja i neovlaštenog preduzimanja službenih radnji u vezi sa pokretanjem revizije presude Međunarodnog suda pravde po tužbi protiv Srbije.

Potpredsjednik NDP-a Momčilo Novaković rekao je da će krivična prijava Tužilaštvu biti upućena preporučenom poštom.

“Ne želimo da pravimo političku igranku od nečega što je, prema našem mišljenju, više pravno pitanje, i to jednostavno pitanje”, istakao je Novaković.

Prema njegovim riječima, sada je na pravnicima da se bave ovim problemom.

Novaković je najavio da će se NDP danas oglasiti saopštenjem u vezi sa podnošenjem krivične prijave protiv Izetbegovića i Softića.

Međunarodni sud pravde u Hagu odbacio je zahtjev za reviziju presude po tužbi protiv Srbije, koju je podnio Sakib Softić, uz obrazloženje da ga nisu podnijele nadležne institucije BiH.

Predsjednik Međunarodnog suda pravde službeno je objavio kako je Softić još u maju 2016. godine zvanično obaviješten da on više nema status agenta BiH i da je za pokretanje revizije potrebna nova odluka Predsjedništva BiH.

Izvor: Srna/RTRS