Županijski sud u Rijeci osudio je bivšeg rezervistu ЈNA Milorada Božića u odsustvu na 20 godina zatvora zbog, kako je navedeno, ubistva trojice civila i petorice hrvatskih policajaca u Donjem Hrastovcu kod Hrvatske Kostajnice u septembru 1991. godine.

Drugooptuženi u ovom slučaju Cvijo Baždar oslobođen je optužbi jer ga niko od svjedoka nije dovodio u vezu sa ovim ubistvima, prenose hrvatski mediji.

Predsjednik Sudskog vijeća Јesenka Kovačić navela je da je tokom postupka “utvrđeno da je Božić, zajedno sa danas pokojnim Živkom Lončarom, po naređenju njihovog tadašnjeg komandanta jedinice rezervnog sastava ЈNA Nike Borojevića, ukrcao u kamion trojicu civila i petoricu pripadnika MUP-a Hrvatske. Odvezli su ih potom na lokaciju Čede Simića bara, gdje su ih ubili iz vatrenog oružja”, navela je Kovačić.

U obrazloženju presude, Kovačić je rekla da je u svojoj odbrani iznesenoj pred pravosudnim organima u Srbiji, Božić potvrdio sve navode optužnice i da je “jedino tvrdio da on nije pucao, već da je to učinio samo Živko Lončar”.

“Međutim, prema tvrdnjama svjedoka, obojica su pucala i sam Božić se hvalio da je ubijao pa je Sudsko vijeće utvrdilo da je kriv”, navela je Kovačić.

Hrvatski mediji navode da su i Božić i Baždar nedostupni hrvatskom pravosuđu i da se najvjerovatnije nalaze u Srbiji, čiji su državljani.

Izvor: SRNA/RTRS