Predstavnici Agencije za ekonomski razvoj “PREDA-PD” uručili su danas “lego robot” Osnovnoj školi /OŠ/ “Petar Kočić” u Prijedoru, tako da će učenici i nastavnici sada imati mogućnost da primijene nove tehnologije u nastavi, te da na takmičenju za programiranje “lego robota” ove godine učestvuju u revijalnom dijelu.
Direktor škole Gorana Bosančić izrazila je zadovoljstvo što će i ova obrazovna ustanova biti dio projekta.

“Važno je da su našu školu prepoznali kao ustanovu u kojoj se mnogo radi na inovatorskim sekcijama. Svake godine učestvujemo na izložbama inovacija `INOST`i `INOVA` i ostvarujemo dobre rezultate”, rekla je Bosančićeva.

Direktor Agencije “PREDA-PD” Mišo Reljić ističe da je cilj ovog projekta uključivanje prijedorskih osnovnih škola u sistem takmičenja za programiranje “lego robota”, kao i rad na mogućnosti uključivanja ove škole u međunarodnu “Lego ligu”.

Ova aktivnost je nastavak projekta koji realizuje “PREDA-PD” uz finansijsku podršku kompanije “Arselor Mital” Prijedor od oko 12.000 KM.

“Željeli smo da projekat proširimo i na osnovne škole, što smo počeli da realizujemo”, rekao je Predrag Šorga iz kompanije “Arselor Mital”.

Projekat godinama podržava i Gradska uprava Prijedor, a načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Monja Kasalović istakla je da je cilj da se, osim srednjih, i osnovne škole uključe u takmičenje za programiranje “lego robota”.

“Prošle godine imali smo međunarodno takmičenje u programiranju `lego robota` u okviru srednjih škola i to je prošlo izuzetno uspješno. Nadamo se da će ova donacija podstaći kreativnost među osnovcima”, navela je Kasalovićeva.

Ona je dodala da se na ovaj način učenicima pruža mogućnost pune realizacije kreativnih, profesionalnih i ličnih potencijala, i u tu svrhu biće korištena metodologija učenja programiranja izradom i programiranjem “lego robota” i drugih uređaja kojima se može kompjuterski upravljati.