Osnovna škola “Petar Kočić” prva je škola u Prijedoru koja je kao donaciju od agencije za ekonomski razvoj grada Prijedora PREDA, dobila Lego robota. Riječ je o najsavremenijoj tehnologiji, koja će povećati kreativnost osnovaca.

Osnovni paket Lego robota stigao je u prijedorsku školu. Njegov značaj za osnovce je višestruk. Učenici i nastavnici će sada imati mogućnost da primijene nove tehnologije u nastavi, i da na takmičenju za programiranje “lego robota” ove godine učestvuju u revijalnom dijelu.

Kao i djeca, i nastavnici će na dodatnu obuku, da bi što stručnije prenijeli znanje učenicima.

Gorana Bosančić, direktorka škole, ističe da će preko PREDE sarađivati sa sa profesorima prijedorskih srednjih škola koji su već uveliko u tom projektu kako bi dobili dodatni impuls pri radu sa učenicima.

Lego robot već koriste škole u zemljama okruženja. U PREDI ističu da im je u planu da još četiri osnovne škole opreme ove godine sa lego robotima.

“Cilj ovog projekta je uključivanje prijedorskih osnovnih škola u sistem takmičenja za programiranje “lego robota”, kao i rad na mogućnosti uključivanja ove škole u međunarodnu “Lego ligu”, rekao je Direktor Agencije “PREDA-PD” Mišo Reljić.

Sada slijedi sastavljenje robota. Mnogo je dijelova, zbog čega će biti potrebno i više vremena, ali najvažnije je da cilj bude ispunjen, a prijedorski osnovci dobiju priliku za sticanje novog znanja i vještina.

RTRS