Predstavnici “Fortis grupe” iz Prijedora i kineske državne kompanije “CAMCE” stigli su na korak od konačne odluke o zajedničkoj izgradnji fabrike cementa u Blagaju kod Novog Grada.

Podizanje fabrike trebalo bi da košta 80 miliona, a kompletan investicioni projekat je vrijedan 120 miliona evra. Planirano je da fabrika ima 287 zaposlenih, među kojima će biti 87 Kineza, a njen projektovani godišnji proizvodni kapacitet je 870.000 tona cementa.

Direktor “Fortis grupe” Dragan Čorokalo rekao je da danas počinju finalnu rundu razgovora sa kineskim partnerima i da bi konačna odluka mogla biti poznata krajem sedmice.

– Mi smo sve preuzete obaveze ispunili, dok su kineski partneri bili zaduženi za studiju izvodljivosti. Naš zadatak je, između ostalog, bio da dokažemo potencijal sirovinske baze kako bi bila utvrđena ekonomska opravdanost za rad cementare u periodu do 60 godina. Komercijalna studija, koju su radili Kinezi, nije baš povoljna, a problem je broj stanovnika koji se nalazi u prečniku od 300 do 400 kilometara – rekao je Čorokalo.

Dvije strane su ranije usaglasile da osnuju zajedničko preduzeće u kojem bi kineski investitor bio većinski vlasnik fabrike cementa. Bude li sve išlo planiranom dinamikom, izgradnja fabrike bi trebalo da počne u julu, a na gradilištu bi bilo angažovano 500 radnika iz RS i Kine, koji će imati zadatak da radove završe za dvije godine.

“Fortis grupa” je duže od godinu u pregovorima sa Kinezima o zajedničkoj investiciji, a predstavnici kompanije “CAMCE” su u više navrata boravili u Prijedoru i Novom Gradu i proučavali projekat. Projekat je podržalo i Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva RS, koje je “Fortis grupi” u kratkom periodu izdalo koncesiju na kamenolom krečnjaka.

Ozbiljan investitor

“CAMCE” je velika i ozbiljna kompanija koja posluje u nekoliko sektora.

Bavi se izgradnjom i inženjeringom u oblasti industrije, energetike, poljoprivrede, saobraćaja, vodoprivrede i trgovinom.

Glas Srpske