Pismo grupe američkih senatora, u kojem je zatražena istraga trošenja američkog novca na Balkanu i promjena načina djelovanja američkih ambasada, je veoma bitan novi momenat i dobra vijest za Srbe jer pokazuje da američka administracija ima namjeru da potpuno promijeni ponašanje u mnogim dijelovima svijeta, rekao je Srni politikolog Aleksandar Pavić.

On je podsjetio da je i američki predsjednik Donald Tramp u svom govoru najavio prestanak miješanja u unutrašnje stvari drugih država i nametanje njihovih vrijednosti.

“To je za srpski narod dobra vest, ali i upozorenje da se treba aktivirati na tom planu, jer ovo pismo nije došlo samo od sebe”, rekao je Pavić.

On je naveo da je pismo rezultat inicijative koja je došla iz Makedonije, gdje su iz vladajućih struktura VMRO i od ljudi koji su bili protivnici takvog postupanja dolazila pisma i informacije nekima od senatora koji su ovo pismo potpisali i poslali.

Pavić je rekao da su oni jasno pokazali kako se američka ambasada umiješala u politički život Makedonije, i to u saradnji sa organizacijama Džordža Soroša “kojima je bukvalno išao novac američkih poreskih obveznika da bi propagirali Soroševsku agendu i direktno uplitanje u unutrašnje odnose Makedonije”.

“To je znak da isto treba da urade i srpska rukovodstva u Banjaluci i u Beogradu – da skupe dokaze o ranijim mešanjima slične vrste i uplitanjima američke ambasade u politički život i Republike Srpske i Srbije i da sa čvrstim dokazima to pošalju, na prvom mestu tim istim senatorima koji su to potpisali”, rekao je Pavić.

On kaže da je izvjesno da će se ta istraga sigurno proširiti i srpska rukovodstva to treba da iskoriste i budu proaktivni kao Makedonci.

Aleksandar Pavić diplomirao je Političke nauke na Univerzitetu Kalifornija u Berkliju, a sada je saradnik Fonda strateške kulture iz Moskve.

Izvor: SRNA/RTRS