Ekspert za bezbjednost Dževad Galijašević tvrdi da je premijer Srbije Aleksandar Vučić na samitu lidera zapadnog Balkana pokazao da je veliki prijatelj BiH i Bošnjaka, ali da to ne umanjuje izvještaj SAD da su Sarajevo i BiH radikalne sredine koje nisu bezbjedne, te da zbog toga u ovom gradu više ne bi trebalo organizovati bilo kakve skupove.

“Sarajevo nije pristojno mjesto za život, niti je bezbjedno. Dok su večerali premijeri zemalja zapadnog Balkana dogodio se kriminalni obračun u Olimpijskoj ulici u Sarajevu, a u ovom gradu je i džamija kralja Fahda, arapska naselja i Vijećinca, čime se pokazuje ksenofobični i radikalni odnos prema Srbima”, rekao je Galijašević Srni.

On je ocijenio da je na samitu lidera zapadnog Balkana izazvan i incident kada je predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić Kosovo nazvao državom.

Galijašević je ocijenio da je samit lidera zapadnog Balkana najveći korak naprijed koji je BiH uradila u mandatu ove vlasti.

“Međutim, ova vlast nije zaslužna za ovakav korak, nego je Srbija, kao lokomotiva evropskih integracija, konačno povukla BiH za sobom i diplomatskim odnosom spasila od propasti samit lidera zapadnog Balkana”, dodao je Galijašević.

Samit lidera zapadnog Balkana završen je juče u Sarajevu.

Izvor: Srna/RTRS