Predsjednik Gradske izborne komisije u Prijedoru Željko Škondrić rekao je da je na današnje izbore za članove savjeta mjesnih zajednica izašao dovoljan broj glasača i da su oni protekli bez problema.On je na konfereniji za novinare rekao da je u 16.00 časova zatvoreno svih 59 biračkih mjesta i da Gradska izborna komisija nije primila nijedan pisani prigovor na rad biračkih odbora ili regularnost izbornog procesa.

“Možemo reći da su izbori validni u svih 49 mjesnih zajednica odnosno izašao je dovoljan broj glasača i da izbore iz tog razloga ne moramo ponavljati”, istakao je Škondrić.

On je dodao da to znači da je u mjesnim zajednicama do 1.000 upisanih glasača bilo potrebno najmanje 10 odsto, a ne manje od 25 glasača i taj broj je u njima ostvaren.

“Isto tako u mjesnim zajednicama od 1.000 do 5.000 glasača bilo je potrebno da izađe 100 birača i u tri mjesne zajednice gdje je preko 5.000 glasača bilo je potrebna izlaznost od 150 birača”, rekao je Škondrić.

On je potvrdio da je u svima njima taj kriterijum ispunjen tako da, što se tiče izlaznosti, neće biti ponavljanja izbora.

“Birački odbori trenutno broje glasove, koje unose u obrasce, a onda slijedi u večernjim časovima predaja izbornog materijala u zgradi pozorišta nakon čega ćemo već u jutarnjim časovimaa imati prve rezultate za sve mjesne zajednice”, rekao je Škondrić.

On je pojasnio da, prema uputstvima koje je donijela republička Izborna komisija, narednih dana slijedi objavljivanje preliminarnih rezulatata, a u roku od 24 časa ukoliko ne bude prigovora na regularnost izbora, objavljivanje konačnih rezultata.

Na ovim izborima pravo glasa imalo je 85.682 građanina Prijedora.

Svoje kandidate istaklo je sedam političkih partija, 15 udruženja i 13 grupa građana sa ukupno 581 kandidatom koji će učestvovati u nadmetanju za 307 funkcija u savjetima mjesnih zajednica.

SRNA/Glas Srpske