Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu državnog Tužilaštva protiv Kemala Čauševića, bivšeg direktora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, potvrđeno je iz izvora bliskih Tužilaštvu za sarajevske medije.

Optužnicom koju je protiv Čauševića Tužilaštvo BiH podiglo 17. februara, a sud potvrdio 16. marta, Čaušević je u okviru predmeta “Pandora” optužen za zloupotrebu službenog položaja i primanje mita, piše Faktor.ba.

Osim Čauševića, u ovom predmetu je Tužilaštvo BiH optužilo i uvoznike tekstila Anesa Sadikovića i Sadineta Karića. Međutim, prema nezvaničnim informacijama, kako prenosi Avaz.ba, optužbu koja se u ovom predmetu odnosi na Sadikovića Sud BiH odbio potvrditi jer Sadiković nije saslušan na nove okolnosti koje su mu stavljene na teret.

Oni su optuženi za finansijske zloupotrebe u iznosu od 1,7 miliona KM, dok je budžet BiH oštečen za višemilionske iznose.

Čaušević se tereti da je, kao direktor UIO BiH, tokom 2007. godine stupio u kontakt sa uvoznicima velikih količina tekstila iz Turske, Kine i Mađarske u BiH, optuženima Sadikovićem i Karićem, koji su vlasnici više preduzeća koja se bave uvozom, te im je obećao povlašteni status prilikom uvoza za u vidu smanjenih iznosa za carinjenje, izbegavanja detaljnih pregleda i priznavanja faktura za koje je znao da su na njima netačni podaci, tražeći da mu Sadiković i Karić, kao protuuslugu daju iznos od 1.000 KM po uvezenom kamionu, što su navedeni pristali i novac mu donosili i davali na različitim lokacijama u Sarajevu i Banjaluci.

Na taj način, nanesena je višemilionska šteta budžetu i svim građanima BiH, jer nisu naplaćivani stvarni iznosi carine, a optuženi Sadiković i Karić su optuženom Čauševiću u periodu od 2007. do 2011. godine, za uvoz više od 1.700 kamionskih isporuka tekstila, dali iznos od 1,72 miliona KM i to Sadiković oko 1,2 miliona a Karić oko pola miliona.

Čaušević se tereti se da je novac pribavljen činjenjem krivičnih dela, bez kreditnog zaduženja, stavljao u legalne tokove kupovinom većeg broja skupocjenih nekretnina i zemljišta u Sarajevu i okolini u iznosu od oko 1,2 miliona KM. Navedene nekretnine su blokirane na zahtev tužilaštva i prema Sudu BiH je upućen predlog za oduzimanje imovine stečene izvršenjem krivičnih dela.

Dodatno se tereti da je zloupotrebio službeni položaj i preduzećima koja su sudelovala u proceduri javne nabavke za usluge štampanja kontrolnih markica na vrednosnom papiru, za potrebe UIO BiH, omogućio nezakonitu uplatu sredstava u iznosu od oko 200.000 KM, zbog navodne štete nastale u konkurentskom postupku, iako stvarne štete nije bilo.

Faktor.ba , avaz.ba/EuroBlic