Strane sudije trebalo bi da napuste fotelje Ustavnog suda BiH sljedeće godine. Tako stoji u Strategiji za reformu sektora pravde u BiH. Da li će strategija biti i ispunjena, a zakon konačno donesen, kao i uvijek, zavisi od politike iz Sarajeva, koja inicijativu Milorada Dodika i Dragana Čovića o novom zakonu o Ustavnom sudu, nije pozdravila.

Ustavni sud bi, prema planovima koje bh. nivo pravi, konačno trebalo da bude uređen zakonom. Akcioni plan za sprovođenje Strategije za reformu pravosuđa usvojen je prošle sedmice u Savjetu ministara, a to znači da je 2018. godina rok za odlazak stranih sudija iz BiH. Ipak, šta je tačno bilo na sjednici Savjeta ministara, srpski ministri nisu sigurni.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u SM BiH Mirko Šarović kaže da za tako nešto ne zna.

– To je materija Ministarstva pravde. To pitanje je usaglašeno s entitetskim ministarstvima, sada se radi samo o akcionom planu, ne o Strategiji – kaže Šarović.

Najveći kočničar donošenja zakona o Ustavnom sudu BiH i oduzimanju mandata stranim sudijama – SDA mijenja priču, makar u načelu. Kažu, neophodno je postići politički dogovor. Da li će ga ponovo baš oni onemogućavati, nisu rekli.

Potpredsjednik SDA Safet Softić kaže da “nisu oduševljni činjenicom da je u Dejtonskom sporazumu napravljena takva struktura Ustavnog suda”.

–  Nismo mi neko ko svojoj zemlji misli na takav način da joj trebaju strani suci, ali Dejton je tako izbalansiran, tako napravljen, da postoji niz stvari koje su uzročno-posljedično vezane – kaže Softić.

U Republici Srpskoj su jasni – mora se donijeti zakon po kome će funkcionisati Ustavni sud.

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović navodi da je najbitnije pitanje da je BiH kao država sposobna za demokratiju i sve druge izazove i da može među svojim građanima imati i sudije Ustavnog suda.

Kao i o svemu drugom u BiH, i o ovom pitanju neće odlučivati struka, nego politika. To potvrđuju i u Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH.

Predsjednik VSTS BiH Milan Tegeltija kaže da će BiH kao suverena zemlja biti najsrećnija kad strane sudije odu.

Da li je i ovaj akcioni plan usvojen samo forme radi, znaće se za godinu dana. Do tada ćemo i dalje biti zemlja pravosudnog apsurda, gdje najviši sudski organ radi nezakonito.

RTRS