Učenici Elektrotehničke škole iz Prijedora, unazad nekoliko godina, osvajaju brojne nagrade i priznanja za svoje inovacije.

Da su one sa razlogom došle na adresu njihove škole potvrđuje i konkretan primer njihovog rada koji je prošle godine primenjen u praksi. Zahvaljujući njima gradski stadion Fudbalskog kluba Rudar Prijedora dobio je prvi elektronski semafor otkad klub postoji.

Učenik četvrtog razreda smera tehničar elektronike Žarko Grahovac kaže da je to bio veliki i dugotrajan izazov za učenike.

– Dosta smo truda i znanja uložili u semafor, ispravljali smo svoje greške i na njima učili. Za nekoliko meseci napravićemo da semafor bude na daljinsko upravljanje, a na kojem će biti prijemnik – kaže Grahovac.

Učenik četvrtog razreda smera tehničara elektroenergetike Dejan Vujasin kaže da je učestvovao sam u izradi brojnih radova, kao što su automatsko obeležavanje proizvoda, fotonaponski sistem, automatizacija proizvodnje, ali najviše je radio na linearnom motoru.

– Pomoću elektromagnetnog polja i njegovog upravljanja kuglica može se kretati sa jedne na drugu stranu polja, a to je princip koji se primenjuje u savremenim vozovima koji rade na osnovu elektromagnetnog polja – objašnjava Vujasin.

Profesor stručnih predmeta Goran Knežević ističe da su svi radovi nastajali isključivo zaslugom učenika.

– Njihove su ideje, oni su ti koji rade i prave, ja ih samo usmeravam i savetujem – kaže on. Dodaje da su učenici talentovani, ali da je za dobre rezultate presudan uporan rad.

– Nemamo mnogo vremena da radimo na redovnoj nastavi nego radimo nakon časova i ponekada tokom vikendom. Mi to radimo iz svog entuzijazma i potpisujem da kada bi im neko tražio da naprave sportski semafor ili druge radove koje smo pravili, oni bi to mogli bez problema da urade – rekao je Knežević.

Profesor praktične nastave Nenad Vukota tvrdi da se profesori trude da na učenike prenesu što više znanja.

– Imamo učenike koji su tu došli tek toliko da nešto završe, a ne zato što su zainteresovani i da steknu neki zanat. Zbog takvih puno vremena gubimo da ih motivišemo, dok one koji su zainteresovani uključujemo u sekcije i pripremamo za razne sajmove i takmičenja – navodi Vukota.

Dodaje da se od novih srednjoškolskih smerova očekuje da budu nosioci stvaralaštva.

– Imamo smer mehatronika, koji je upisala druga generacija učenika, a od ove godine trebalo bi da imamo i smer informacionih tehnologija – zaključuje Vukota.

Elektronske štoperice

Učenici prijedorske Elektrotehničke škole poslednjih dana izrađuju elektronsku štopericu.

– Videli smo na skijaškoj stazi na Kozari da koriste ručnu štopericu, zato pravimo elektronsku po principu profesionalne, kada skijaš prođe kroz letvicu počne odbrojavanje i kada dođe na cilj optički senzor ga registruje i zaustavi se vreme – objašnjava Knežević.

Kaže da će taj rad učenici izlagati na ovogodišnjim sajmovima inovacija u Banjaluci, Novom Sadu, Zagrebu i Hadžićima u FBiH.

EuroBlic