Čedomir Knežević, željezničar koji je u štrajku glađu, bio je na sastanku kod predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i tom prilikom štrajkačima je obećana isplata dugovanja saznaje ATV.

Štrajkači će ukoliko se ispuni to obećanje prekinuti štrajk. Predsjednik Dodik je nakon sastanka sa štrajkačima otišao u Vladu RS.

Štrajkači su na svoju inicijativu otišli kod Dodika koji je obećao da će u roku od 24 časa biti isplaćena februarska plata kao i da će se obustaviti disciplinski postupci protiv štrajkača.

Knežević se vratio na stanicu i obavijestio ostale štrajkače o rezultatima sastanka. Očekuje se da donesu odluku o eventualnom prekidu štrajka nakon ovih obećanja.

Željeznička pruga u Banjaluci i jutros je blokirana, a vozovi iz Doboja idu do Vrbanje, ali ne mogu ući u željezničku stanicu.

Tristo radnika Željeznica nastavilo je blokadu pruge na ulazu u Željezničku stanicu Banjaluka, u znak solidarnosti sa 12 kolega koji su stupili u štrajk glađu, tražeći da budu ispunjeni njihovi zahtjevi.

Radnici “Željeznica Republike Srpske” spremni su da prekinu štrajk glađu i blokadu pruge pod uslovom da im danas bude isplaćena februarska plata, izjavio je jedan od štrajkača glađu Zlatko Marin.

On naveo da štrajkači traže garancije za redovne isplate plata i toplog obroka u narednom periodu, da sa Upravom “Željeznica Republike Srpske” bude održan hitan sastanak u vezi isplate zaostalih dugovanja i da ne budu pokrenuti disciplinski postupci protiv štrajkača i učesnika protesta.

Teretni i putnički saobraćaj juče je zaustavilo oko 200 nezadovoljnih radnika Željeznica Republike Srpske jer im nije uplaćena februarska plata.

Generalni direktor Željeznica Dragan Savanović najavio je da će, pored toplog obroka i prevoza, u dogledno vrijeme biti isplaćene i plate.

Izvor: RTRS/ATV/SRNA