Šef misije OEBS-a u BiH Džonatan Mur prokomentarisao je podnošenje zahtjeva za reviziju presude za genocid protiv Srbije i činjenicu da je bošnjački član Predsjedništva Bakir Izetbegović znao za pismo Međunarodnog suda pravde u Hagu.

”Pravi državnik pokazao bi činjenice svom narodu, svim svojim sugrađanima, partnerima u koaliciji – i onda tražio od njih podršku. Zajedno bi odlučili šta da urade”, prokomentarisao je Mur gostujući na TV Alfa.

”Neki ljudi imali su neke informacije, imali su pismo Međunarodnog suda pravde, i nisu to objelodanili. Mislim da bi bilo bolje da su se ponašali drugačije. Mislim da lideri moraju da budu iskreni, praktični i otvoreni prema ljudima u svojim, ali i u strankama u koaliciji”, dodao je Mur.

Prema njegovim riječima, to nije pitanje samo jednog naroda i jedne stranke.

Mur je poručio i da su izmjene Izbornog zakona BiH neophodne, te da je siguran da namjera vlasti nije osnivanje trećeg entiteta.

”Tu postoje i presude Ustavnog suda BiH. Izborni zakon treba mijenjati, ali sumnjam da postoji mogućnost odgađanja izbora, iako postoji mogućnost za nove političke krize”, tvrdi Mur.

On je prokomentarisao i osnivanje “dvije škole pod jednim krovom” u Јajcu, na kojem se insistira, iako to ne žele ni učenici, a ni roditelji.

”Ta hrabra djeca su moji heroji. Oni su se digli protiv podjele, i to je nešto vrlo pozitivno za sve u Bosni i Hercegovini”, rekao je Mur.

Izvor: Nezavisne