Od dvadesetak kulturno-umjetničkih društava, udruženja i navladinih organizacija koji se bave amaterizmom u kulturi u Prijedoru, iz budžeta grada lani je sa 100.000 KM finansirano njih 11 i jedno udruženje iz oblasti likovne umjetnosti, a isti iznos planiran je i u ovoj godini.

“Prema broju organizacija i visini dodijeljenih sredstava, grad Prijedor spada među vodeće lokalne zajednice u Republici Srpskoj koje planski i kontinuirano finansijski i organizaciono podržavaju razvoj amaterizma u kulturi u svojoj sredini”, navodi se u informaciji gradskog Odjeljenja za društvene djelatnosti o radu ovdašnjih KUD-ova.

Društva imaju 47 sekcija sa 1.543 aktivnih i 277 pomažućih članova, odnosno ukupno 1.820 članova.

U poređenju sa 2015. godinom, došlo je do smanjenja članstva za 280 članova ili za 13,33 odsto, uglavnom zbog nemogućnosti gostovanja, ali se to nije odrazilo na aktivnosti društava jer su održana 263 nastupa ili za devet više nego u 2015. godini, te 3.170 proba ili za 870 više nego prethodne godine.

“Statistički gledano, grad je svaki program društva finansirao sa 380 KM po programu ili sa 64 KM po članu društva, što je za 25 KM više nego u 2015. godini”, navodi se u ovoj informaciji.

Da bi se napravio jedan kvalitetan program koji bi privukao veći broj društava iz inostranstva, Odjeljenje za društvene djelatnosti je prihvatilo inicijativu KUD-ova “Doktor Mladen Stojanović”, “Kozara” iz Čirkin Polja i “Milan Egić” iz Brezičana da se razgovara o zajedničkoj organizaciji jednog međunarodnog festivala folklora koji bi bio pod okriljem Međunarodne asocijacije folklornog amaterizma.

“Odjeljenje je započelo konsultacije sa ovim društvima i može se očekivati da se ovakav festival organizuje naredne godine. Odjeljenje će u ovoj godini, u okviru festivala `Zlatna vila` organizovati `Veče dječijeg horskog pjevanja`, na kojem će nastupiti horovi iz osnovnih škola, a obilježiće i Svjetski dan horskog pjevanja u drugoj nedjelji decembra”, najavljuje se u informaciji.

Osim pomenutih, u Prijedoru podršku grada imaju još KUD-ovi “Osman Džafić” Puharska, “Kozara” Kozarac, “Omarska” Omarska, “Vila” Prijedor, “Saničani” Saničani, “Kozara” Donja Ljubija, “Brdo” Hambarine, “Čigre” Petrovo i Udruženje likovnih umjetnika Prijedor.

Izvor: SRNA/RTRS