Učenici Osnovne škole /OŠ/ “Desanka Maksimović” iz Prijedora plasirali su se u finale kviza “Prijedor, moj grad u Srpskoj”, pobijedivši vršnjake iz škola “Petar Petrović NJegoš” iz Busnova i “Ćirilo i Metodije” iz Trnopolja.
U ovom, u Republici Srpskoj jedinstvenom kvizu za učenike od prvog do petog razreda osnovne škole, u narednom polufinalu koje će biti održano 8. aprila za plasman u finale takmičiće se učenici škola “Kozarac” iz Kozarca, “Petar Kočić” iz Prijedora i “Vuk Karadžić” iz Omarske, koja je i domaćin ovogodišnjeg kviza.

Finalno takmičenje planirano je 22. aprila, a za mjesto održavanja finala organizatori kviza razmatraju i mogućnost da umjesto u školi, bude održano u sali Pozorišta Prijedor jer za završnicu postoji veliko interesovanje.

Direktor OŠ “Vuk Karadžić” iz Omarske Branko Babić najavio je “vatrenu navijačku atmosferu” za predstojeće krugove takmičenja.

U kvizu učestvuje 11 od 12 prijedorskih osnovnih škola, odnosno sve osim OŠ “Branko Radičević” iz Petrova. Za učesnike će nakon završetka takmičenja biti organizovan jednodnevni izlet na Kozaru.

Kviz znanja i vještina u poznavanju užeg i šireg zavičaja – Prijedora kao važnog činioca u razvoju Republike Srpske, obuhvata pitanja iz nastavnih predmeta moja okolina, priroda i društvo i poznavanje društva u skladu sa nastavnim planom i programom.

Idejni tvorac kviza je prijedorska OŠ “Petar Kočić”, a kompanija “Arselor Mital Prijedor” i ove godine u potpunosti finansira održavanje kviza.

Partneri projekta su grad Prijedor, Republički pedagoški zavod Republike Srpske, Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske i Turistička organizacija Prijedora.