Auto-put Banjaluka-Prijedor-Novi Grad i brzi put Prijedor-Kozarska Dubica, čiji se početak izgradnje očekuje, trebalo bi da budu završeni do 2020. godine ako se sve bude odvijalo prema planu, navodi se u izvještaju o radu gradonačelnika i Gradske uprave Prijedor za 2016. godinu.

“To su realni projekti koji će, ako sve bude po planu, biti završeni do 2020. godine. Putevi su budućnost i bez njih nema velikih investicija, zato svi moramo raditi na jačanju putne infrastrukture”, navodi se u ovom dokumentu.

Krajem jula prošle godine predstavnici Saobraćajnog instituta CIP iz Beograda predstavili su u Prijedoru generalni projekat, odnosno tri moguće varijante ovog auto-puta.

Prema generalnom projektu CIP-a, prva varijanta duga je 78,6 kilometara i koštala bi 850,7 miliona evra, druga od 74,3 kilometra koštala bi 728,3 miliona evra, a treća od 83,8 kilometara koštala bi 938,2 miliona evra.

Osim auto-puta, nakon dugogodišnjeg insistiranja lokalne vlasti, u Prostorni plan Republike Srpske uveden je i brzi put Prijedor-Kozarska Dubica-Donja Gradina-Јasenovac, kao poprečni izlaz na auto-put Beograd-Zagreb.

Izvor: Srna/RTRS