Britanske obavještajne službe imale su saznanja o masovnom učešću svojih državljana i radikalnih islamista u građanskom ratu u BiH, piše “Blic”.

Strogo povjerljiv dokument Odjeljenja službe bezbjednosti Trećeg korpusa takozvane Armije BiH od 31. oktobra 1995. godine pokazuje da su telefone sa brojevima britanskih operatera koristile gotovo sve vođe i osnivači zloglasnog odreda “El mudžahedin”.

U tom dokumentu, koji se nalazi u posjedu “Blica”, ističe se da je telefon sa britanskim brojem za komunikaciju sa borcima iz “El mudžahedina”, između ostalog koristio i idejni tvorac savremenog terorizma i osnivač Al kaide Osama bin Laden.

“Za distribuciju propagandnih materijala i video-snimaka koji prikazuju ritualna odrubljivanja glava zarobljenih srpskih civila i vojnika, osim Bin Ladena, u tajnom dokumentu bošnjačkih bezbjednjaka navode se imena i telefoni i brojnih drugih poznatih terorista, među kojima je i osnivač ‘El mudžahedina’ Egipćanin Abu Hamza al Masri”, piše “Blic”.

Sagovornici ovog lista iz obavještajno-bezbjednosnih struktura Republike Srpske tvrde da ne postoji ni teoretska šansa da britanske obavještajne službe, koje važe za najbolje u svijetu, nisu znale da vođe radikalnih islamista koriste telefone sa brojevima Velike Britanije.

Sagovornici lista navode da postoje brojni dokazi da je cijela mreža mudžahedina u BiH, kao i sam odred ‘El mudžahedin’ bio pod kontrolom britanskih obavještajnih službi.

“Nedavni teroristički napad u Londonu koji je izveo bivši pripadnik odreda ‘El mudžahedin’ i britanski državljanin Halid Masud, ali i dokumenti bošnjačkih bezbjednjaka koji pokazuju da su sve vođe i osnivači tog odreda za međusobnu komunikaciju koristili telefone sa britanskim brojevima, govore da su tajne službe Velike Britanije do guše bile upetljane u ratna dešavanja u BiH”, kažu sagovornici ovog lista.

Nekadašnji visoki funkcioner službe državne bezbjednosti bivše SFRЈ Božidar Spasić tvrdi da postoje brojni dokazi da su Britanci tajno podržavali radikalne islamske fanatike za vrijeme rata u BiH, te da je Abu Hamza al Misri prije rata u BiH bio poznati saradnih britanskog M16.

Izvor: SRNA/RTRS