Operativce policijskih agencija u BiH iznenadila je informacija da je 24. marta u Milanu uhapšen Suvad Operta (38) iz Vareša, zbog jednog od najtežih djela u italijanskom zakonodavstvu – mafijaško udruživanje.

Do sada agencije BiH nisu raspolagale informacijama o vezi bh. kriminalaca s italijanskom mafijom, a hapšenje Operte  izazvaće pokretanje novih istraga u tom pravcu.

Grupa kojoj je pripadao Operta optužena je za ubistva, pljačke, iznude, ilegalno naoružavanje, objavio je MUP Italije. Radi se o jednoj od najjačih familija kalabrijske mafije Ndrangete, poznatoj po svojoj surovosti. Inače, ova kriminalna grupa se bavi i međunarodnim švercom oružja koje potiče iz bivše Јugoslavije te se sumnja da je Operta bio Ndrangentina veza za prikupljanje nelegalnog oružja.

Državljanina BiH karabinjeri su označili kao jednog od jačih pripadnika ovog klana. On je tokom akcije uspio da pobjegne, pa je za njim izdata međunarodna potjernica. Nakon kontinuirane potrage, on je lociran i uhapšen u Milanu.

Od izvora iz MUP ZD kantona potvrđeno je da je riječ o istom Suvadu Operti koji je u junu prošle godine privođen u policijskoj akciji “Mreža”, a po svemu sudeći, istražioci zbog nedostatka informacija nisu znali koga su uhapsili.

Ta akcija bila je usmjerena na otkrivanje organizovane grupe koja se sumnjiči za preprodaju droge i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija. U akciji je uhapšeno je 30 osoba, od kojih je 16 pritvoreno, a Operti su određene mjere zabrane kretanja.

Kako piše federalna štampa, Operta je privođen zbog sumnje da se bavio nedozvoljenom nabavkom i preprodajom droge, a  interesantno je da se prije i poslije akcije njegovo ime ne pojavljuje u bilo kakvim kriminogenim aktivnostima, pa o njemu nemamo puno podataka.

Izvor: Avaz