Požar u zgradi prijedorske psihijatrije, prije mjesec dana, ostavio je u nezavidnom položaju osoblje, ali najviše pacijente. Sanacija objekta još nije počela, a neizvjesno je i kada će. Međutim, potvrđen je uzrok požara koji je krenuo iz sobe za izolaciju u kojoj je boravio jedan pacijent.

Zgrada psihijatrije danas podsjeća više na zgarište nego na bolničku ustanovu. Pacijente liječe samo ambulantno. Za to su osposobljene dvije prostorije.

“Trenutno, sada najveći problem je gdje pacijenti koji imaju indikacija za bolničko liječenje gdje da se liječe. Јedino mjesto je Banjaluka ili ono što je nama isto tako blizu Gradiška”, rekla je Slobodanka Grujić, načelnica Odjela psihijatrije Opšte bolnice Prijedor.

Međutim, problem postaje kada i u ovim ustanovama nema dovoljno mjesta za sve pacijente. Tada upućeni u Banjaluku i Gradišku budu i vraćeni u Prijedor. Јedino rješenje u ovim slučajevima za sada je kućno liječenje, pod obaveznim nadzorom porodice.

Da je ovo jedan od gorućih problema svjesni su i u upravi bolnice. Prioritet je kažu, osposobiti prvi sprat objekta za hospitalizaciju. Predračun za ovaj dio objekta dostavljen je osiguravajućoj kući. Odgovor očekuju naredne sedmice.

“I sada mi očekujemo da prvo mi dođemo u priliku da rješimo pitanje sprata i vjerujem da za to neće trebati dugo vremena, procjena je za nedjelju dana da to može biti završeno”, kaže Mirko Sovilj, direktor Opšte bolnice Prijedor.

Ukupna šteta pričinjena vatrenom stihijom nije utvrđena. Većinu troškova trebalo bi da snosi osiguravajuća kuća, a prema riječima rukovodstva bolnice, u rješavanju problema neće izostati ni pomoć resornog ministarstva i lokalne zajednice.

RTRS

RTRS