Student druge godine master studija Univerziteta “Pariz Didro” Ratko Darda pohađa verovatno najcenjeniji matematički program u Evropi, nakon čega namerava da završi doktorat i vrati se u RS.

Darda kaže da je njegov odsek za matematiku jedan od najvećih svetskih centara za matematičku logiku, a povezan je sa nekoliko pariskih univerziteta i program studija je na veoma visokom nivou.

– Program koji pohađam verovatno je najjači u Evropi jer je Univerzitet „Ecole normale superieure“ poznat po tradiciji za prirodne nauke. Reč je o instituciji koja ima najveći broj osvajača „Fildsove medalje“ na svetu, koja je verovatno, najbitnija nagrada u matematici – rekao je Darda.

On ističe da su sve njegove kolege na fakultetu izvrsni matematičari, te da je ove godine naučio više nego u prethodne četiri.

– Plan je da se bavim istraživačkom matematikom, pa nameravam da završim i doktorski studij na istom univerzitetu. Ako sve bude kako bi trebalo mentor će mi biti jedan od najuspešnijih aktivnih matematičara u Francuskoj i šire. Mnogo sam srećan što me je primio za studenta – navodi dvadesetčetvorogodišnji Prijedorčanin iz sela Ništavci.

Ističe da i dalje postoji mogućnost da se vrati u Srpsku, a to će, kako navodi, najviše zavisiti od ponuđenih uslova za zaposlenje, rad i usavršavanje.

– Videćemo kako će to ići. Ukoliko uslovi budu isti ili slični, naravno da bih najprije izabrao svoju zemlju nego neku u Evropi – poručuje ovaj matematičar.

Darda savetuje mladim matematičarima i drugim talentima da studiraju u inostranstvu jer su njegovi utisci dobri i pozitivni, iako nije jednostavno živeti u tuđini zbog jezika i nostalgije.

– Kada su u pitanju prirodne nauke u inostranstvu je to na višem nivou nego kod nas – objašnjava Darda.

Ističe da najrazvijenije zemlje uvek vode računa o tome da imaju dobre matematičare, jer se ta nauka primenjuje u ekonomiji, informatici, kriptografiji i brojnim drugim oblastima.

– Iako postoje teorijska i primenjena matematika, za neka, naizgled teorijska, pitanja ispostavi se da imaju praktičnu primjenu – objašnjava Darda.

Otkriva da je sada aktivan na polju algebarske geometrije, u kojoj je potrebno da se uči “mnogo više teorije koja je veoma teška”.

– Među matematičarima kruži priča da je svakome potrebno bar 2 godine samo da uđe u pomenutu oblast, nakon čega može razumeti matematičke probleme i početi da radi na njima. Dakle, iz ove oblasti još nisam pisao naučne radove niti se to od nas očekuje dok smo na nivou mastera – navodi on.

Darda je svojevremeno bio najbolji mladi student Srpske u inostranstvu prema

rang-listi Fonda “Dr Milan Jelić”, a njegov talenat za brojke među prvima su prepoznali nastavnici prijedorske Osnovne škole “Dositej Obradović”.

Sasvim desetkama u indeksu završio je osnovne studije matematike na slovenačkom Univerzitetu u Primorskoj, a objavljivao je radove u prestižnim naučnim časopisima i učestvovao na renomiranim međunarodnim matematičkim školama i konferencijama, u Francuskoj, Izraelu, Rusiji, SAD i Nemačkoj.

SRNA/EuroBlic