Iako potpisan 21. marta, bh institucije još nisu ništa učinile na ratifikaciji Sporazuma o izmirenju klirinškog duga Rusije prema BiH.

Ratifikacija je uslov da Rusija u roku od 45 dana isplati BiH 125,1 milion dolara. Zašto se odugovlači?

Ministarstvo finansija BiH odradilo je svoj dio posla, na potezu je ministarstvo inostranih poslova koje pokreće postupak ratifikacije, prijedlogom odluke koju treba da utvrdi Savjet ministara.

– Ministarstvo inostranih poslova nije još uputilo, iako je dakle prije značajnog broja dana dobilo materijal od ministarstva finansija, nije uputilo taj materijal na Savjet ministara i mi očekujemo i pozivamo ih da to što prije urade zato što je to znak poštovanja prema naporima koje je uložila Ruska Federacija i mislim da bi bilo pristojno da se i oni odnose odgovorno prema nečemu takvom, istakla je Željka Cvijanović, predsjednica Vlade Republike Srpske.

Ruski iskorak i više je nego vidljiv u samoj činjenici da će jedino BiH biti isplaćen dug u novcu, a ne u robama. Šta se čeka, odnosno kada će MIP odraditi svoj dio posla danas je ostalo neodgovoreno pitanje, jer se ministar Igor Crnadak nije javljao na naše pozive. Njegov kolega iz Savjeta ministara Mirko Šarović samo je potvrdio već poznato.

Ratifikovanje Sporazuma o klirinškom dugu Rusije BiH zavisi od brzine rada Savjeta ministara, Predsjedništva i Parlamentarne skupštine BiH, kaže Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Brzina i nije nešto čime se bh institucije mogu pohvaliti. Činjenica je da ove tačke nema na najavljenom dnevnom redu sjednice Savjeta ministara zakazane za 6. april. Da li je riječ o svjesnom odugovlačenju, premijerka Srpske ne želi da spekuliše.

– Ne mislim ništa, samo želim da oni odrade svoj dio posla, mi uporno gledamo kako oni ne rade ono što je njihov posao i ja mislim da u jednoj ovakvoj situaciji gdje je neko napravio takav iskorak, kakav je napravila Rusija, da je sasvim pristojno da bilo koja odgovorna vlast ili institucija bilo koje kredibilne zemlje odmah budu na potezu i odrade svoj dio posla, poručila je premijerka Cvijanović.

Podsjećamo, nakon što Savjet ministara utvrdi prijedlog odluke o ratifikaciji, a oba doma bh parlamenta daju saglasnost, konačnu odluku donosi Predsjedništvo. Kada se posao završi u roku od 45 dana Rusija bi na račun ministarstva finansija BiH, trebalo da uplati 125 miliona dolara od čega Srpskoj pripada 36,3 miliona. Hoće li bh nivo opet zakazati?

RTRS