Rat u BiH ni poslije četvrt vijeka nije protumačen objektivnom istorijskom istinom, slika o njemu je iskrivljena, prekriven je lažima i nepravdama, dok neosporive istorijske činjenice pokazuju da su Srbi u BiH vodili odbrambeni i oslobodilački rat, ističe potpredsjednik SNSD-a Marko Vidaković.

– Tokom tog rata, sve srpske političke i vojne odluke izazvali su muslimani i Hrvati i one su bile reakcija na njihove tadašnje akcije. Slično je i danas, u miru – kaže za Srnu Vidaković, koji je i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

On podsjeća da je prije 25 godina, proglašavanjem Republike Srpske, postavljen kamen temeljac slobode srpskog naroda na ovim prostorima.

– Republika Srpska nastala je voljom srpskog naroda u BiH, željom da živimo slobodno i da slobodno odlučujemo o svojoj sudbini. Nastala je u miru, preživjela je u ratu i sada je na nama da je u miru mudro jačamo i razvijamo – poručuje Vidaković.

Politika Srba, ističe on, nije i ne smije biti politika mržnje i negacije prema BiH, ali prema onoj BiH koja je definisana u Ustavu, u Dejtonu i nikakvoj drugoj BiH koju neko želi da projektuje nametnutim pričama kako je BiH u Dejtonu sastavljena kao prelazno rješenje.

– Mi upravo i treba da se zalažemo za dejtonsku BiH koja od 1995. godine, pa do danas predstavlja jedinu moguću mjeru zajedničkog života naroda na ovim prostorima. Međutim, posljednje akcije bošnjačkih političkih lidera jasno pokazuju da ideja “unitarne” BiH nikad ne miruje i ne spava. Boreći se za “jedinstvenu” i “cjelovitu” BiH oni, u stvari, ruše sadašnju dejtonsku BiH, izazivajući razne političke krize i pokazujući kako je ona nefunkcionalna i neodrživa – pojašnjava Vidaković.

Prema njegovim riječima, paralelizam u institucijama, zloupotrebe funkcija i ovlaštenja, vanustavno i protivzakonito djelovanje bošnjačkog člana Predsjedništva BiH predstavlja najgrublje kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma otkad on postoji.

On upozorava da srpski narod tu bošnjačku matricu ponašanja i odnosa prema Srbima u BiH ne smije nikada da zaboravi i to treba da mu bude nauk za neke buduće događaje koji će se sigurno desiti.

– Dok mi institucije BiH doživljavamo zajedničkim, kako se zovu i što i jesu, oni teže da budu samo njihove, pod njihovim lancem komandovanja, privatne. Rješenje za funkcionisanje BiH nalazi se u izvornom Dejtonu. Upornim insistiranjem na prenosu nadležnosti, osnivanjem brojnih kvaziagencija, kancelarija i slično mislili su da jačaju državu, a, u stvari, na taj način polako su je rušili – navodi Vidaković.

Da bi država opstala, smatra on, ona mora imati svoj oslonac razvoja, a oslonac i okosnica razvoja su entiteti.

– Republika Srpska ne može i ne treba biti talac komplikovane i neuređene Federacije BiH, a problem takve Federacije ne rješava se ukidanjem Republike Srpske, već pospremanjem svog dvorišta, uz uvažavanje komšijinog – kategoričan je potpredsjednik SNSD-a.

Vidaković trenutnu političku situaciju u BiH ocjenjuje kao zabrinjavajuću, jer je “evidentna ozbiljna kriza funkcionisanja vlasti na nivou BiH”.

On je ustvrdio da većina u Parlamentarnoj skupštini BiH ne postoji, Predsjedništvo BiH ne funkcioniše, sjednice se ne održavaju, a rješenja za aktuelnu političku krizu nema ni na vidiku.

– Ovakvu situaciju u BiH dodatno komplikuju i nestabilnosti u regionu, narušeni međudržavni odnosi, evidentno slab uticaj EU, koja sa pozabavila sobom, tako da, kad uzmemo u obzir sve ovo, rješenja ove krize teško se naziru – zaključuje Vidaković izjavu Srni, datu povodom 25 godina od početka rata u BiH.

Izvor: SRNA/RTRS