U Spomen području Donja Gradina održana je radionica o stradanju u Drugom svjetskom ratu u sistemu jasenovačkih logora za profesore istorije i srednjoškolce iz Prijedora i Kozarske Dubice. Tema radionice bila je ustaško zakonodavstvo pod okriljem Nezavisne države Hrvatske, koja je ozakonila teror koji se tokom Drugog svjetskog rata sprovodio u Јasenovacu.

Za jasenovačke žrtve nije bilo pravde, ali istina o njihovom stradanju mora biti sačuvana od zaborava. O tome je bilo riječi na radionici organizovanoj u okviru Spomen područja Donja Gradina.

“Ovo je jako značajno za našu istoriju jer ne smijemo zaboraviti istoriju, ne smijemo zaboraviti šta se nama dešavalo, možda možemo oprostiti jer to ipak nisu više ista vremena, ali zaboraviti ne smijemo”, kaže Stefan Stančić, učenik Mješovite srednje škole “Nikola Tesla” Kozarska Dubica.

Među srednjoškolcima brojni su oni čiji su potomci prošli golgotu zloglasnog Јasenovca. Svirepe zločine preživjela je prabaka Prijedorčanke Aleksandre Marić.

“Uspjela je da pobjegne kroz kanalizaciju, ali su joj ostala dva sina, jedan stariji i jedan mlađi, ali ond se kasnije pridružila partizanima na Kozari”, kaže Aleksandra Marić, učenica Gimnazije „Sveti Sava“ Prijedor.

U Spomen području Donja Gradina posebno vode računa o školskim posjetama, koje smatraju najdragocjenijim. Održan je istorijski čas.

“Tema današnje radionice je ustaško zakonodavstvo tj. Zakonodavstvo Nezavisne države Hrvatske koja je ozakonila teror koji će se sprovoditi u godinama poslije Drugog svjetskog rata- poseban osvrt će biti na rasno zakonodavstvo”, izjavio je Dejan Motl, kustos – istoričar u Spomen području “Donja Gradina” Kozarska Dubica.

Đaci su obišli grobna polja i izložbu fotografija i dokumenata pod nazivom “Donja Gradina, od sela do memorijala”.

RTRS