Šef Kluba poslanika SDS-a Aleksandra Pandurević izjavila je danas u Sarajevu da su poslanici SNSD-a svojim današnjim učešćem i ponašanjem na hitnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, posvećenoj setu seta zakona čije je usvajanje uslov za nastavak kreditnog aranžmana sa MMF-om, nastavili politiku ekonomskog urušavanja Republike Srpske.

Ona je izrazila zadovoljstvo što je danas u Parlamentu BiH postojala skupštinska većina koja se usprotivila i SNSD-u i strancima koji su, kako je navela, zajedno sa SNSD-om, posljedih dana vršili stravičan pritisak na poslanike da usvoje i povećaju akcize na gorivo, bez ikakvih zaštitnih mjera za poljoprivrednike u BiH.

Pandurevićeva tvrdi da je ponašanje SNSD-a posljedica dogovora lidera ove stranke Milorada Dodika i lidera SDA Bakira Izetbegovića u Mostaru o podršci zakona o akcizama.

Po okončanju današnje sjednice, na kojoj su prijedlozi zakona o akcizama u BiH, zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda po hitnom postupku, zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH, kao i zakona o osiguranju depozita u bankama u BiH upućeni u redovnu proceduru, Pandurevićeva je rekla novinarima da je upućivanje pomenutog seta zakona u redovnu proceduru omogućava amandmansko djelovanje s ciljem uvođenja plavog dizela i olakšica za poljoprivredu BiH.

Prema njenom mišljenju, pokušaj donošenja zakona o osiguranju depozita u bankama u BiH po hitnom postupku predstavlja klasičan pokušaj prenošenja nadležnosti Republike Srpske na nivo institucija BiH.

Navedene prijedloge zakona Savjet ministara utvrdio je 28. marta bez saglasnosti ministara iz Saveza za promjene, a hitna procedura znači da nije moguće predlagati amandmane na utvrđeni tekst.

Izmjenama zakona o akcizama povećavaju se akcize na gorivo za 15 feninga, od kojih je 10 namijenjeno za izgradnju auto-puteva, a pet za izgradnju puteva.

Navedena četiri zakonska prijedloga dio su paketa koji su vVade Republike Srpske i FBiH dogovorile sa MMF-om za nastavak kreditnog aranžmana za podršku budžetima.

Izvor: SRNA/RTRS