Udruženje doktora porodične medicine Republike Srpske oštro je osudilo napad na doktorku Brankicu Galić, koja je zadobila teže povrede, obavljajući profesionalnu dužnost u ambulanti u Kozarcu kod Prijedora, te zatražilo da se hitno razmotri mogućnost izmena Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kojim bi profesionalci u zdravstvu bili proglašeni službenim licima.

Predsednik Udruženja Draško Kuprešak rekao je da je otac pacijenta, nasilno ulazeći u ambulantu, udario Galićevu nogom u glavu.

– Prema mojim informacijama, on je vidno iznerviran zbog zdravstvenih problema svog deteta ušao u ambulantu i prostoriju u kojoj je bila Galićeva, te je udario. Galićeva je nakon toga pala i izgubila svest – rekao je Kuprešak.

On je dodao da je Galićeva posle napada zbrinuta u Bolnici Prijedor.

– Galićevoj je urađen i ce-te glave, a hirurg se pobrinuo za povrede usana. Predloženo je da ostane u bolnici, ali je, zbog toga što ima malo dete, upućena na kućno lečenje – istakao je Kuprešak.

Udruženje doktora porodične medicine Srpske traži od Ministrastva zdravlja i socijalne zaštite Srpske da hitno razmotri mogućnost izmena Zakona o zdravstvenoj zaštiti, te da profesionalce u oblasti zdravstva proglasi službenim licima.

– Na taj način bi se ozbiljnim kaznenim merama sprečilo nasilno ponašanje pacijenata i pratnje. Naime, ovo nije prvi slučaj, jer je prije dve godine napadnit i doktor Rade Dujaković u ambulanti u banjalučkom naselju Starčevica – navodi se u saopštenju Udruženja doktora porodične medicine Srpske.

SRNA/EuroBlic