U Prijedoru su u toku sistematski pregledi djece za upis u prve razrede osnovnih škola.

Pregledi se obavljaju u Pedijatrijskoj ambulanti Doma zdravlja Prijedor, te u ambulantama u Omarskoj, Ljubiji i Kozarcu. Roditelji su obavezni da zakažu sistematski pregled, da ponesu zdravstvenu knjižicu i podatke o vakcinama koje su djeca do sada primila.

U prijedorskom Domu zdravlja gužva. Roditelji zajedno sa mališanima strpljivo čekaju na obavezni sistematski pregled Roditelji zajedno sa mališanima strpljivo čekaju na obavezni sistematski pregled.

“Došli smo u 9 sati i jeste gužva, čekali smo čitavo jutro, ali to je normalno”, rekla je roditelj Ljiljana Malešević.

Pregledom su obuhvaćeni svi organski sistemi, kao i psiho-fizička procjena djece, kako bi se na vrijeme reagovalo u slučaju eventualnih nepravilnosti.

“Mora djeci da se izvadi krv, da se izvadi mokraća, sad ovdje čekamo kod doktorice da se uradi sistematski pregled i tako, onda ima i vakcinacija i to je to”, kaže roditelj Duško Kecman.

Nakon prvih nekoliko dana od početka sistematskih pregleda, evidentirani su najčešći zdravstveni problemi kod djece predškolskog uzrasta.

“Najčešći problemi su oni vezani za ravna stopala, oko 90% djece koja su prošla ove pregleda je baš problematika tu”, istakla je spec. pedijatrije dr Divna Milić.

Prvi rezultati ipak, pokazali su i određene pozitivne promjene u odnosu na prošlogodišnje preglede mališana.

“Јako me raduje da ove godine za razliku od prethodne vrlo vrlo malo djece ima sa karioznim zubima”, dodala je Milić.

Sistematski pregledi na području Prijedora trajaće do 28. aprila, uz dopunski rok koji će biti organizovan od 21. do 25. avgusta.

RTRS