Milorad Dodik je najpopularnija politička ličnost u Republici Srpskoj, pokazuje istraživanje jedne renomirane agencije, čiji su podaci u posjedu Srne.

Prema ovom istraživanju, prosječna ocjena koju je dobio Dodik je 3,54 i statistički je znatno veća u odnosu na prije dvije godine, kada je bila 3,09, što je izuzetno visok prosjek za nekoga ko se bavi politikom.

Osim Dodika, jedino Igor Radojičić ima prosječnu ocjenu iznad tri, dok je Željka Cvijanović na trećem mjestu sa prosječnom ocjenom 2,91.

Mladen Ivanić je na četvrtom mjestu sa ocjenom 2,58, a na petom je Marko Pavić sa prosječnom ocjenom 2,35.

Poredeći ovo istraživanje sa onim iz 2015. godine, koje je radila ista agencija, svi navedeni političari sada imaju veću prosječnu ocjenu.

Od ostalih političara, Nedeljko Čubrilović ima prosječnu ocjenu iznad 2,2, dok su prosječnu ocjenu u rasponu od 2,1 do 2,2 dobili Siniša Karan, Petar Đokić i Nenad Stevandić.

Najlošije rangirani političari u Srpskoj su Igor Crnadak sa prosječnom ocjenom 1,99, Vukota Govedarica 1,95, Mirko Šarović 1,91, Branislav Borenović 1,90, dok je na posljednjem mjestu Dragan Mektić sa prosječnom ocjenom 1,86.

Ova analiza je vršena od 20. do 23. marta na području 13 gradova i opština Republike Srpske – Banjaluke, Bijeljine, Prijedora, Doboja, Trebinja, Zvornika, Istočnog Sarajeva, Gradiške, Teslića, Prnjavora, Laktaša, Nevesinja i Višegrada.

Veličina uzorka je 2.000 ispitanika, a podaci su prikupljeni terenskim radom. Prosječna starost ispitanika je 44 godine, što je približno prosječnoj starosti populacije u Srpskoj.

U uzorku je oko 30 odsto ispitanika mlađih od 30 godina, što se klasifikuje kao mlado stanovništvo, dok je udio penzionera ispod 20 odsto. Najviše ispitanika je sa završenom srednjom školom, i to više od 50 odsto.

Izvor: SRNA/RTRS