Zapošljavanje djece poginulih boraca jedan je od najvažnijih prioriteta prijedorske Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, izjavila je predsjednica ove organizacije Zdravka Karlica i pozvala poslovace da u što većem broju omoguće odrađivanje pripravničkog staža djeci poginulih boraca sa višom i visokom stručnom spremom.

Objavljen je javni poziv, a u protekle tri godine 34 djece poginulih boraca dobilo je po 8 hiljada maraka za samozapošljavanje.

Karlica ističe da na prijedorskom Birou na posao čeka 15-oro djece poginulih boraca, sa visokom stručnom spremom i 178 ostalih profila zanimanja. Međutim, ima i dobrih primjera.

“Јa sam imala tu sreću da prilikom završetka mog školovanja da počnem odmah raditi kao pripravnik, nisam se dugo nalazila na Zavodu za zapošljavanje. Zahvalna sam veoma Vladi što su ostvarili taj projekat, prije svega svojoj organiozaciji što su me primili kao pripravnika i ja takođe hoću da apelujem da ostale firme apliciraju za ovaj projekat”, kaže Zorica Savić, kćerka poginulog borca.

“Već je izašao javni poziv da se mogu prijaviti i poslodavci, ima i za samozapošljvanje i djece poginulih boraca i demobilisanih boraca i ratnih vojnih invalida i tako i poseban ovaj projkat gdje djeca odrađuju ovaj priporavnički staž. Prošle godine je izašao isto taj javni poziv i evo u samom gradu Prijedoru sedmoro djece na taj način odrađuje pripravnički staž, znači, imaju 500 maraka primanja i plaćene obaveze”, napominje Zdravka Karlica predsjednica Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Grada Prijedora.

RTRS