Nikolini Balaban, bivšoj šefici Službe za patologiju Kantonalne bolnice “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću, nakon jučerašnjeg hapšenja određene su mjere zabrane. Svojom nestručnošću, a što je pokazala revizija nalaza koje je radila Balaban, ona je nanijela ogromnu štetu većem broju stanovništva koje gravitira toj zdravstvenoj ustanovi.

Nakon što je Balaban uhapšena, postavlja se pitanje odgovornosti i drugih osoba koje su donosile odluke o njenom zapošljavanju u Kantonalnoj bolnici, a ponajviše direktora Smaila Derviševića koju je zaposlio bez konkursa i provjere stručnosti. Prilikom pisanja ranijih tekstova o radu Nikoline Balaban, Faktor je pokušavao stupiti u kontakt sa Derviševićem, ali on nikada nije odgovarao na naše upite niti se općenito u javnosti oglašavao o ovom slučaju.

Prilikom revizije patoloških nalaza koje je potpisivala Nikolina Balaban, u velikom broju slučajeva se ispostavilo da je ona, umjesto da doprinese liječenju, pacijentima ugrožavala živote.

Tako je, primjera radi, pacijente koji nisu trebali na operaciju upućivala na takve zahvate, a onima kojima je potreban operativni zahvat, u njenom patološkom nalazu je stajalo nešto sasvim drugo.

U jednom od mnogih slučajeva 23-godišnjoj pacijentici je dijagnosticiran karcinom, pa su joj hirurzi odstranili dio dojke, da bi se nakon revizije patološkog nalaza koji je potpisala Balaban ispostavilo da je na dojci imala “benignu promjenu”. Ž. I. 56-godišnjem pacijentu je Balaban dijagnosticirala upalnu bolest želuca. Nakon čak dvije revizije patoloških nalaza ispostavilo se da pacijent ima karcinom želuca. Brojni su i drugi slučajevi poput onog gdje je mladoj pacijentici iz Bihaća odstranjena materica, da bi se kasnije ispostavilo da za tim nije bilo potrebe. Dijagnosticirala je Balaban i benigne promjena na organima pacijenata, da bi se nešto kasnije revizijom tih nalaza ispostavilo da im je karcinom u metastazi.

Nakon što su počele isplivavati ovakve šokantne priče, direktor Kantonalne bolnice Dervišević je, kako su mediji ranije pisali, zabranio reviziju nalaza. Zbog čega? Vjerovatno da bi prikrio i vlastitu odgovornost, jer je zaposlio nestručnu osobu.

Balaban se posljednjih godina u javnosti pojavljivala i kao aktivistica za ljudska prava, borac za istinu i prava žrtava rata, naročito Bošnjaka iz Prijedora, odakle je i ona. Međutim, Prijedorčani su sve vrijeme tvrdili da se radi o osobi koja je daleko od onog za šta se predstavlja u medijima, poput Face TV-a Senada Hadžifejzovića, gdje ju se glorifikovalo i gdje je izabrana za “ličnost godine”.

Prijedorski portali, ali i neki drugi mediji, već dugo spominju “da se pouzdano zna da je dr. Balaban liječena na prijedorskoj psihijatriji”.

-Stoga se kod poznavalaca lika i djela dr. Balaban izvlači jedan drugi zaključak – ona je “zamoljena” da napusti radno mjesto u prijedorskoj Bolnici, ne samo zbog smanjenog radnog kapaciteta, a moguće i radne (ne)sposobnosti, već i zbog niza afera o kojima se u njenoj bivšoj ustanovi govorilo – da je alkoholizirana dolazila na posao, bila suviše “ležerna” u svom osnovnom patohistološkom poslu, aferama sa novcem u Udruženju patologa RS, gdje je predsjednikovala … O prevarama naivnih Bošnjaka nakon što skine bijelu ljekarsku kutu, odnedavno se počelo otvorenije govoriti – novodi se u jednom tekstu na lokalnom portalu mojprijedor.com.

Prijedorčanka Semira Hoffman, koja živi u Americi, jedna je od prevarenih žena koja je na Facebooku progovorila o tome kako joj se dr. Balaban uvukla “pod kožu”.

“I ja sam ‘nasjela’ na njenu ‘tužnu’ priču i žao mi je. Voljela bih samo da se svi oni koji su joj slali novac jave, može i privatnom porukom, jer ipak je to bio samo dobro unovčen posao”, napisala je Hoffman.

Nezvanično, ali potpuno pouzdano, ona je Nikolini Balaban na njenu molbu da joj pomogne, posudila 15.000 KM, a dala joj je čak i auto na korištenje. Nikolina je vrlo brzo u pijanom stanju slupala auto, dok je novac odbila vratiti. Zbog toga ju je Semira Hoffman tužila nadležnom sudu.

Poznat je i slučaj prevare Senada Delića, koji joj je dao kuću na korištenje, novčana sredstva i automobil, a Balaban je i njegovo vozilo slupala u alkoholiziranom stanju. Kako bi spriječila kontakte naivnih ljudi koje je izvarala, Nikolina Balaban ih je blokirala na svom profilu, ili je svakom od njih pričala loše stvari o drugima kako ne bi skontali u čemu je poenta njene dobro osmišljene prevare – navodi se u istom tekstu.

Sve ovo direktor Kantonalne bolnice u Bihaću očito nije želio znati kada je zapošljavao Balaban.

Po dolasku u Bihać Nikolina Balaban se sprijateljila i sa bivšim premijerom i načelnikom Bihaća Hamdijom Lipovačom, čemu svjedoče zajedničke fotografije, koje je on kasnije izbrisao s Facebooka.

Kantonalnom tužilaštvu sada valja dokazati krivična djela koja se Balaban stavljaju na teret. Za to vrijeme ona se očito nalazi u Prijedoru, odakle uz pjesmu Nede Ukraden želi “ugodan dan” društvu sa Facebooka.

Faktor