Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić pozvao je predstavnike Saveza za promjene, koji djeluju u institucijama BiH, na zajedničku saradnju.

Razlog za ovaj poziv je, kako je naveo, to što je obaviješten da su u Srpskoj na pomolu “novi međusrpski sukobi, demonstracije i razne vrste destabilizacije”. Stevandić kaže da ima informacije o mogućim novim međusrpskim sukobima, demonstracijama i destabilizaciji Republike Srpske. Tvrdi da bi ti sukobi bili slični onima 14. maja, na protestima u Banjaluci.

– Inicijatori su u federalnim dijelovima BiH, što u međunarodnoj zajednici, a što i domaći političari, koji smatraju da im to može poslužiti za političku korist – navodi Stevandić, i dodaje, da su to “oni koji su u Sarajevu, a ne oni koji su u Banjaluci”.

Stevandić ističe i da ovo nije napad na ljude u SZP, nego poziv na saradnju. Kaže da su lokalni izbori pokazali da narod ne podržava odrođavanje od Republike Srpske. Zbog toga, Ujedinjena Srpska priprema deklaraciju koja bi preventivno djelovala na međusrpske sukobe. Mora, naglasio je Stevandić, postojati jedinstvo srpskih političkih predstavnika na nivou Republike Srpske i BiH.

– Institucije Republike Srpske ne mogu da se problematizuju jer, na kraju krajeva, one se biraju na izborima, a ne radi nekih frustracija ili radi nečijih planova koji su projektovani po međunarodnom planu ili u samom Sarajevu – rekao je Stevandić.

Mijat Šarović, predsjednik Gradskog odbora Ujedinjene Srpske Trebinje, uvjeren je da nacionalna politika, kao veoma bitan faktor, mora biti jedinstvena na nivou BiH. Kaže da se “ne smije dozvoliti ovo što imamo u Sarajevu, da imamo dva bloka, koji se preko nišana gledaju, jedni iz Sarajeva, drugi iz Banjaluke”.

Plan je da se napravi “reprezentacija” Republike Srpske u Sarajevu, koja treba da sarađuje sa svojim Parlamentom, Vladom i predsjednikom, i da se napravi strategija razvoja, a ne svađe i podjela, poručuju iz Ujedinjene Srpske.

RTRS