Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH Staša Košarac rekao je za RTRS da je današnja sjednica Predsjedništva BiH pokazala kakva je politika Saveza za promjene.

– Vidljivo je da kadrovi SzP uživaju u društvu Bakira Izetbegovića. Mislim da tumačenje Mladena Ivanića o zaključcima Predsjedništva BiH govori upravo o činjenici na koju SNSD ukazuje dvije i po godine, a to je da tim organom modelira isključivo Izetbegović i da Ivanić dozvoljava takvo ponašanje, a da su posljedice vrlo štetne po Republiku Srpsku i naše interese – kaže Košarac.

Košarac smatra da je Ivanić morao da traži od Izetbegovića da se izvini građanima Srbije, BiH a naročito građanima Republike Srpske zbog pokušaja pokretanja postupka revizije presude protiv Srbije.

– Izetbegović je svojim jednostranim potezima u vezi revizije presude protiv Srbije vrijeđao emocije srpskog naroda u BiH s jedne strane, a sa druge strane potvrdio da ima potrebu da kaže da je on Predsjedništvo i da je on Bosna i Hercegovina – ističe Košarac i dodaje da SNSD to smatra neprihvatljivim.

Košarac smatra da se “Ivanić vrlo snisholjivo postavio na današnjoj sjednici Predsjedništva BiH i da to govori o politici tzv. SzP”.

– Nužno je da se onemogući vaninstitucionalno djelovanje Bakira Izetbegovića, ali mislim da je ovim potezom Mladen Ivanić legalizovao vaninstitucionalno djelovanje Izetbegovića i afirmaciju njegovih politika protiv Republike Srpske – rekao je Košarac za RTRS.

Podsjećamo, danas je nakon nekoliko mjeseci krize, održana sjednica Predsjedništva BiH. Predsjedavajući Mladen Ivanić predložio je drugoj dvojici članova da se obavežu da ubuduće neće raditi vaninstitucionalno, ali taj prijedlog nije dobio većinu, pa o njemu nije ni razgovarano. Kriza u radu Predsjedništva nastala je nakon jednostranog i nelegitimnog zahtjeva Bakira Izetbegovića za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije.

RTRS