Zagrebačka policija potvrdila je danas da je započela istragu o incidentu koji se desio na Trgu bana Jelačića, kada su pristalice NDH slaveći 10. april, dan kada je proglašena ova zločinačka tvorevina, razvili veliki transparene sa ustaškim simbolima, kao i sa natpisom “Ubij Srbina!”.

U Policijskoj upravi navode da nisu dobili prijavu o ovom događaju, već da istragu sprovode nakon informacija koje su objavili mediji.

Hrvatski mediji prenijeli su da su se juče pristalice NDH okupile na Trgu bana Jelačića uz ustašku ikonografiju, te da su i na brdu Gradec razvili transparent sa porukom “Sve bih dao da je vidim, ponosnu i lijepu k`o U snovima”.

Ustavni sud Hrvatske prošle je godine odbacio tužbu fudbalskog reprezentativca Josipa Šimunića protiv odluke Visokog prekršajnog suda kojom je kažnjen sa 15.000 kuna /2.000 evra/ zbog podsticanja na mržnju.

On je na stadionu u Maksimiru poslije utakmice Hrvatska-Island odigrane 19. novembra 2013. godine sa mikrofonom u ruci publiku podsticao da na njegov poklič “Za dom!” uzvrate “Spremni!”

Šimunić je osuđen je za podsticanje na mržnju na osnovu rasne, nacionalne i vjerske pripadnosti jer je riječ o pozdravu korištenom u NDH koji predstavlja manifestaciju rasističke ideologije.

SRNA/NN