Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić rekao je da se ne može složiti sa kvalifikacijom da se u Srebrenici u julu 1995. godine desio genocid.

Grujičić je naglasio da poštuje svaku žrtvu i da nikada nije negirao da se u Srebrenici desio zločin, ali da se ne slaže sa kvalifikacijom tog događaja.

On je ukazao da je Haški tribunal u prvim presudama rekao da su poginule 8.372 osobe, u presudi prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću bilo je 3.000 i nešto, pa 5.000…

Grujičić kaže da mu nije problem da uđe u Memorijalni centar u Potočarima jer saosjeća sa svima.

Komentarišući to što je Organizacioni odbor i ove godine poručio da svi koji negiraju genocid nisu dobrodošli, Grujičić kaže da je očigledno da nije dobrodošao svako ko ima suprotan stav.

– Ćamil Duraković nikada nije priznao da je ijedan Srbin poginuo u Srebrenici, nije obišao nijedno srpsko stratište, a mogao je biti načelnik Srebrenice. Ni njegovi prethodnici nisu učinili ništa od toga. Mene su vaspitavali da ne zaboravim, ali da oprostim – rekao je Grujičić za Televiziju N1.

On je naglasio da ne želi da se bavi pitanjima koja će dovesti do razdora među građanima.

– Vjerujem da će istorija pokazati, ali da ćemo mi iz bolje budućnosti gledati istoriju i prihvatiti je jednostavnije. Treba da se okrenemo trenutnoj situaciji, živim ljudima i njihovim životima – smatra Grujičić.

On kaže da su u Srebrenici vladale predrasude o njemu, stvorila se bojazan da će se nešto desiti, neko je očekivao da će Bošnjaci otići, da će situacija biti krizna, a desilo se potpuno suprotno.

– Desilo se da me prihvate Bošnjaci, kao i Srbi, kao svog komšiju, dobronamjernog susjeda koji živi tu sa svojom porodicom i želi ambijent promijeniti nabolje – ističe Grujičiić.

Izvor: SRNA/RTRS