Vlada Republike Srpske danas je na sjednici prihvatila kao najbolju ponudu kompanije “Israeli Investment Group Inc” za kupovinu državnog kapitala u Rudniku željezne rude (RŽR) “Ljubija”. Izraelska kompanija ponudila je 92 miliona KM, dok je ponuda “Arcelor Mittal” iznosila 63,6 miliona maraka.

Na konferenciji za novinare ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić saopštio je da je Vlada ocijenila da je ponuda kompanije “Israeli Investment Group Inc” znatno bolja i uputila je sa prijedlogom za usvajanje Narodnoj skupštini Srpske.

Prema službenoj zabilješci o otvaraju ponuda, koju je danas prihvatila Vlada ponuda izrealske kompanije, u odnosu na prethodnu, je povećana za čak 32 miliona KM, dok je “Arcelor Mittal” svoju ponudu povećao za 3,6 miliona KM.

Izraelci ponudili garancije i zapošljavanje 320 novih radnika

Kompanija “Israeli Investment Group Inc” u svojoj ponudi navodi da je za kupovinu akcija Republika Srpska u RŽR “Ljubija” spremna da plati 92 miliona KM. Ona planira investirati 65 miliona KM u naredne tri godine, uključujući osnivanje Odjeljenja za istraživanje i razvoj s ciljem uvođenja novih tehnologija.

Ova kompanija obavezala se i da će zadržati postojeći broj radnika koji imaju ugovor na neodređeno vrijeme te da će u narednom torgodišnjem periodu na neodređeno zaposliti još 320 radnika.

Naveli su i da će zadržati postojeću djelatnost rudnika i njegovih zajedničkih preduzeća te da će proširiti djelatnost na transport i vađenje gline.

Što se tiče garancija, ova kompanija je izrazila spremnost da uplati depozit nakon što Narodna skupština Republike Srpske da saglasnost na odluku Vlade Srpske o izboru kupca, a naveli su i da su spremni dati bezuslovnu bankarsku garanciju, naplativu na prvi poziv koja bi iznosila minimalno 20 odsto od vrijednosti investicije.

Izvor: Nezavisne novine