Krivični zakon FBiH kaže da .doktor medicine ili doktor stomatologije koji obavljajući svoju aktivnost primijeni očito neprikladno sredstvo ili očito neprikladan način liječenja ili ne primijeni odgovarajuće higijenske mjere, pa time prouzrokuje pogoršanje zdravstvenog stanja neke osobe, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine”

Slučaj Balaban dobiva sve šire razmjere. Nakon brojnih optužbi i provedenih istražnjih radnji doktorica Nikolina Balaban, bivša šefica Službe za patologiju Kantonalne bolnice “Dr. Irfan Ljubijankić”, u petak je uhapšena pod sumnjom za nesavjestan rad u službi. Nakon saslušanja isti dan doktorica Blaban puštena je na slobodu, uz mjere zabrane obavljanje Ijekarske djelatnosti i zabranu napuštanja Bosne i Hercegovine.

Već izvjesno vrijeme Tužilaštvo USK provodi istragu protiv doktorice Balaban zbog postojanja osnovane sumje počinjenja teških krivičnih djela protiv zdravlja ljudi i nesavjesnog lječenja. S tim u vezi doktorica Balaban je 7. aprila privedena je i saslušana u Tužilaštvu USK, nakon čega je Kantonalno tužilaštvo uputilo zahtjev Općinskom sudu u Bihaću za određivanje mjera zabrane protiv osumnjičene.

U posljednje vrijeme na vidjelo su izišli brojni dokazi o nesavjesnom radu doktorice Balaban u Kantonalnoj bolnici u Bihaću što je za posljedicu imalo odstranjivanje zdravih organa kod određenog broja pacijenata. Kako nezvanično saznajemo, do sada je 11 pacijenata Kantonalnom tužilaštvu u Bihaću podnijelo krivičnu prijavu protiv doktorice Balaban.

Nakon pritiska javnosti, bolnica je 15. marta sporazumno raskinula ugovor o radu s doktoricom Balaban. U Kantonalnoj bolnici ističu da su svi patohistološki nalazi koje je radila doktorica Balaban, poslani na reviziju u druge medicinske ustanove. Troškove revizije snosit će bolnica.

Dokaže li se krivnja dr. Nikoline Balaban očekuje je do tri godine zatvorske kazne. Naime, Krivični zakon FBiH kaže da „doktor medicine ili doktor stomatologije koji obavljajući svoju aktivnost primijeni očito neprikladno sredstvo ili očito neprikladan način liječenja ili ne primijeni odgovarajuće higijenske mjere, pa time prouzrokuje pogoršanje zdravstvenog stanja neke osobe, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine”.

USN.ba