Stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević smatra da su “lider SDA Bakir Izetbegović i njegova stranka u ozbiljnoj političkoj krizi kada su im potrebne poltronske izjave ministara inostranih poslova BiH Igora Crnatka i bezbjednosti Dragana Mektića o tzv. umjerenom islamu u BiH”.

– Islam koji ispovijedaju i prihvataju Nerdin Ibrić i Enes Omeragić, teroristi iz Zvornika i Rajlovca, uopšte nije umjeren. Džihad-ratnici koji odlaze na ratište u Siriju, kao i vehabije u paradžematima i terorističkim kampovima ne prihvataju islam o kome govori Crnadak. Svake godine, oni se svjetskoj javnosti obrate sa radikalnim islamističkim porukama – izjavio je Galijašević Srni, komentarišući tvrdnju Crnatka da “islam u BiH nikada nije bio neke žestoke naravi”, već da je riječ o “blagom islamu” i da je uvijek takav bio.

On je podsjetio Crnatka da se u Džamiji kralja Fahda u Sarajevu obučavaju radikalne vehabije po ugledu na njihove vjerske vođe koje su u prošlom ratu ritualno odsijecale glave hrišćanima na Ozrenu i po srednjoj Bosni i upitao da li je to “blagi islam”.

– Te radikalne vehabije, gospodine Crnadak, imaju svoje štampano glasilo SAFF, koje uređuju bivši oficiri odreda El mudžahedin Ezher Beganović i Abdulsamed Bušatlić. Terorističke akcije koje izvode zavedeni bošnjački mladići u zemlji i svijetu imaju ideološku podlogu radikalnog islama u BiH, vrlo organizovanog i ekstremnog. Ajman Avad, Abu Hamza, Tarek Mahmud al Savah i pet Alžiraca koji su u BiH upućeni na resocijalizaciju iz Gvantanama ne pripadaju nimalo umjerenom islamu – naglasio je Galijašević.

Podsjetio je Crnatka da u BiH djeluje organizovana, brojna i fanatična mreža nasilnih ekstremista i terorista, koja je organizovana kroz razne oblike prividno humanitarnih, obrazovnih i vjerskih organizacija.

Ta mreža, kaže Galijašević, formirala je svoja antiustavna naselja, klasične terorističke kampove u kojima obavlja razne specijalističke obuke, sprovodi program vjerske radikalizacije i organizuje slanje bošnjačkih mladića i cijelih porodica na najgora ratišta u istoriji ratovanja, na kojima ne postoje Ženevske i druge konvencije, na kojima se drogirana djeca koriste kao bombaši samoubice, na kojima se brutalno i pred kamerama vrše ritualna odrubljivanja glava civilima i vojnicima i od terorizma pravi klasična estrada koja putem zapadnih medija dopire do svake zemlje, naroda, porodice i svakog čovjeka.

– Sve ovo što se dešava u BiH, kao najvećoj bazi i jedinstvenom terorističkom kampu Al kaide u Evropi i kao duboka anticivilizacijska pojava, jeste prevashodno bezbjednosni problem na koji BiH ne reaguje nijednom, ali baš nijednom adekvatnom bezbjednosnom mjerom, i to se više ne može sakriti. To ne može sakriti ni Crnadak svojim poniznim istupanjem u Evropskom parlamentu. Crnadak i Mektić su ucijenjeni političari, koji uopšte ne razumiju prostor i vrijeme u kojem živimo – ocijenio je Galijašević.

On je upozorio da BiH, a posebno Srbi i Hrvati u njoj, imaju ozbiljne bezbjednosne probleme od ljudi i organizacija koje svoju ideološku matricu crpe iz “Islamske deklaracije” Alije Izetbegovića, iskustva Handžar divizije i odreda El mudžahedin i učenja koji su na Balkan donijeli mudžahedini, vehabijski misionari i Muslimansko bratstvo.

Ovakve neodmjerene izjave, kojima se, navodno, brani islam u BiH, ne znače ništa iskrenim vjernicima koji predstavljaju veliku većinu, nego šalju poruku podrške onima koji ubijaju u ime islama i koji na najgori način predstavljaju BiH u svijetu.

– Crnadak i Mektić, svojim nesuvislim izjavama, u stvari, sprečavaju Bošnjake da se suoče sa istinom na koju je ukazao i ministar unutrašnjih poslova Austrije Volfgang Sobotka. Više od pedeset muslimana u Austriji porijeklom iz BiH nastupa sa radikalnih islamističkih pozicija i zato su stavljeni pod nadzor austrijskih službi bezbjednosti, a u samoj BiH oko 5.000 radikalizovanih muslimana predstavlja izvor terorističke prijetnje, koji nastupa sa pozicije radikalnog islama. Cijeli svijet ima probleme sa radikalnim ekstremizmom i terorističkom isključivošću, samo Crnadak i Mektić – nemaju. Njihovo razmišljanje i istupi u javnosti su za Ginisa – ocijenio je Galijašević.

U Dortmundu, kaže on, bacaju bombe na fudbalere, a teroriste u BiH i dalje štite oni koji ne razumiju stepen terorističke prijetnje, ali vole da pričaju o tome.

– Јasno je da Srbi kao narod odlično razumiju da Crnadak i Mektić umanjuju stepen terorističke prijetnje u interesu Bakira Izetbegovića, koji ih je “uhljebio” u Sarajevu, a isto tako razumiju i da je terorizam najveći problem evropske bezbjednosti, iako nas oni pokušavaju uvjeriti da to nije bitno – rekao je Galijašević.

On je poručio Crnatku da umjereni islam ne postoji i da je mogao o tome da se raspita kod, kako kaže, svog šefa Bakira Izetbegovića.

– Nikada i nigdje nije postojao umjereni ili neki drugi islam. Islam je jedan, a tvrdnja o navodnom umjerenom islamu koju plasiraju pojedinci iz političkih razloga, je višestruko štetna i nimalo ne koristi islamu, nego opravdava odsustvo bilo kakve ozbiljne akcije u BiH u borbi protiv terorizma – ocijenio je Galijašević.

Naglašava da niko ne vrijeđa islam niti ga ugrožava kao oni koji u njegovo ime ubijaju ljude i oni, poput Crnatka i Mektića, koji su tu da to brane.

– Bolje bi im bilo da svoju političku moć iskoriste za bar neku istragu o terorističkim napadima u Zvorniku i Rajlovcu i pokušaju ubistva premijera Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenici kako bismo uvjerili i druge da smo svjesni problema i terorističke prijetnje koju BiH izaziva u zemlji i okruženju – zaključio je Galijašević.

Izvor: SRNA/RTRS