Narodna skupština Republike Srpske na narednoj sjednici, koja je zakazana za 25. april, razmatraće i odluku Vlade Srpske o prodaji akcija u Rudniku željezne rude “Ljubija”, odlučio je danas skupštinski kolegijum.

Predsjednik parlamenta Nedeljko Čubrilović rekao je novinarima nakon Kolegijuma da je predviđeno da zasjedanje traje 26. i 27. aprila, a ako se ne iscrpi dnevni red, biće nastavljeno 10, 11. i 12. maja. Ukoliko se ni tada ne završi, zasjedanje će biti održano i 16. maja i trajaće do okončanja.

Prema njegovim riječima, za 18. redovnu sjednicu je predviđena 31 tačka, među kojima su osam zakona, dva nacrta zakona, a ostale tačke su informacije i strategije.

Čubrilović je članove Kolegijuma upoznao sa pismom zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladena Bosića koji je od parlamenta Srpske zatražio izjašnjavanje o zakonu o osiguranju depozita u bankama BiH, koji se nalazi u parlamentarnoj proceduri BiH i koji, prema njegovom mišljenju, predstavlja prenos nadležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH.

Čubrilović je rekao da je o tom pitanju konsultovao svoju pravnu i finansijsku službu, kao i Ministarstvo finansija Srpske, i da na osnovu njihovih mišljenja, ne postoji prenos nadležnosti u tom zakonu, kao i da SDS nije po tom pitanju na Kolegijumu tražio sjednicu Narodne skupštine o tom zakonu.

Čubrilović je rekao da je na sjednici Kolegijuma razmatrana i inicijativa Asocijacije “Stvaraoci Republike Srpske” kojom traže rješavanje statusa te asocijacije, u prvom redu zbog toga što su poslanici prvog saziva Narodne skupštine radili svoj posao bez ikakvih naknada.

Prema Čubrilovićevim riječima, o tome je potrebno donijeti usaglašeno mišljenje Vlade i drugih institucija i organizacija.

Član Asocijacije Dragan Mićić rekao je da Asocijacija predlaže da status bude zakonski riješen na način da se izmijeni Zakon o pravima boraca i donese zakon koji bi se zvao zakon o pravima boraca i stvaraoca Republike Srpske.

On je dodao da bi se kroz takav zakon trebalo regulisati i pitanje naknade za mandat koji su obavljali bez primanja.

Poslanik SDS-a Nedeljko Glamočak rekao da je sjednica Kolegijuma bila koncipirana tako da na dnevnom redu nije bilo Bosićevo pismo, čak ni pod tačkom razno.

“Tek kada je iscprpljen dnevni red, Čubrilović nas je upoznao u načelu da je stiglo pismo i da nema potrebe za održavanjem posebne sjednice, odnosno reakcije po tom pitanju”, naveo je Glamočak.

On je rekao da se u međuvremenu čuo sa Bosićem i da nije tačno da je bilo šta po tom zakonu usaglašeno i da Bosić očekuje stav Narodne skupštine onako kako je to tražio u pismu.

Glamočak je dodao da je ovakvim stavom iznesenim na Kolegijumu Klub SDS-a bio zatečen, te da će se ovaj klub sastati da sagleda to pitanje.

Izvor: SRNA/RTRS