Narodna skupština RS, na narednoj sjednici, zakazanoj za 25. april, razmatraće i odluku Vlade Srpske o prodaji akcija u Rudniku željezne rude “Ljubija”. Podsjećamo, Vlada je juče prihvatila ponudu Izrael investment grupe od 92 miliona maraka, što je za 30 miliona više od ponude Arselor Mitala.

I dok se već spekuliše kako će ko glasati i da li će ova odluka biti izglasana, iz Vlade poručuju da ovo nije pitanje koalicije, već razvoja Srpske, novih investicija i novog zapošljavanja.

Prodaja rudnika Ljubija dio je razvojnog plana po kojem se preduzeća u vlasništvu Vlade daju investitorima kako bi bile obezbijeđene investicije i nova radna mjesta, kaže ministar Đokić. Ocijenio je da je Vlada u uradila dobar posao, dobijena je napovoljonija ponuda i sada je na poslanicima da se izjasne o ovoj odluci.

“Očekujem da će biti spremnosti da se ovakva razvojna aktivnost Srpske ne propusti, ali neću biti razočaran ako bude drugačije”, rekao je ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske, Petar Đokić.

Iako je predsjednik DNS Marko Pavić juče rekao da se protivi prodaji rudnika na takav način, premijerka Željka Cvijanović vjeruje da ovo pitanje neće ugroziti koalicioni sporuzam ove stranke sa SNSD-om, niti je to, kaže, bila namjera.

“Procijenjeno je da bi se trebalo ići sa prodajom, i u toj procjeni, obnavljajući postupak i vodeći se time nekoliko godina, shvatili smo da ne treba ponovo da ga obnavljamo, već treba da se poslanici Narodne skupštine opredijele da li to treba da se radi”, pojasnila je Cvijanovićeva.

Iz DNS danas nešto blaži tonovi, iako zvaničnog stava još nema.

“Vjerujem Vladi da je napravila dobru analizu, da su razmotrene sve mogućnosti, svi aspekti tih ponuda. DNS nema tih ponuda da bi mogao da se oglasi”, naglasio je Nedeljko Čubrilović, potpredsjednik DNS.

Za odluku o prodaji mogao bi da bude važan svaki glas. Kako će glasati poslanici opozicije, još nije poznato. O tome će odlučiti, kažu, nakon što dobiju više informacija.

“Po meni, nije u pitanju samo cijena. U pitanju je više stvari, da li rudnik ostaje da radi i u kojem periodu”, rekao je Nedeljko Glamočak iz SDS-a.

U Koaliciji Domovina ističu da su uvijek za dogovor.
“Mi smo uvijek za dogovor, ali ako procijenimo da je to na štetu radnika i štetu zajednice, mi to nećemo podržati. Svi ćemo u Koaliciji Domovina glasati jedinstveno”, istakao je Mihnet Okić.

Ishod glasanja, čini se, neće biti poznat do samog zasjedanja. Kakav god da bude, on ne bi trebalo da ugrozi vladajuću koaliciju, poručuju iz najveće parlamentarne stranke, SNSD-a.

RTRS