Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je da se Vlada neće odreći dobiti Rudnika željezne rude “Ljubija” iz perioda kada je bila vlasnik i na koju ima zakonsko pravo.

“Svoja prava povlačimo po zakonu za sav period u kojem smo bili suvlasnici kompanije. Vlada se tako nečeg ne može odreći, nego smo preko svog predstavnika državnog kapitala insistirali da se uđe ne samo u reinvestiranje, nego da se ide i u raspodjelu dobiti”, izjavila je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Cvijanovićeva je navela da je Vlada Srpske zainteresovana da učestvuje ne samo u kreiranju određenih poslovnih politika, nego da bude u stanju da povuče novac koji joj pripada.

Ona je napomenula da sve ove godine u zajedničkom preduzeću nije došlo do raspodjele dobiti.

Cvijanovićeva je objasnila da je ponuda kompanije “Izrael investment grupe” mnogo veća i značajnija u odnosu na ponudu kompanije “Arcelor Mital Prijedor”, te da je ta investicija narasla do te mjere da se ne može govoriti da su izjednačene ponude.

Govoreći o Javnom preduzeću “Robne rezerve Republike Srpske”, Cvijanovićeva je rekla da je Vlada odlučila da ide u reorganizaciju preduzeća, jer forma u kojoj je u prethodnom periodu funkcionisalo očigledno ne može dati adekvatne rezutate.

Prema njenim riječima, Vlada Srpske je odlučila da Ministarstvo trgovine, zajedno sa drugim ministarstvima, interresorno prouči i utvrdi najbolji model funkcionisanja u budućnosti.

Cvijanovićeva je pojasnila da problem predstavljaju dugovanja preduzeća, a da preoblikovanje neće koštati ništa, te istakla da se radi na tome da se preuredi i napravi novi oblik Robnih rezervi.

“Moramo tražiti model da zadržimo Robne rezerve i mislim da će biti slično kako to funkcioniše u Srbiji”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da nije razmišljala da zatraži smjenu ministra trgovine i turizma Srpske Predraga Gluhakovića, jer se problem Robnih rezervi vuče dugi niz godina.

“Tragalo se na koji način se posao može najbolje organizovati. U tom traganju naprave se određeni promašaji. Nismo vidjeli suštinu da ih zadržimo na ovaj način”, rekla je Cijanovićeva.

Srna/ATV