Da li je Hrvatska podijelila BiH? Tamošnje Ministarstvo pravosuđa dalo je prednost državljanima BiH iz Republike Srpske u odnosu na državljane BiH iz Federacije i Brčko Distrikta pri sticanju prava na nekretnine u toj državi. Uslijedile su i reakcije iz Federacije. Јedni misle da Hrvatska onemogućava Bošnjake da kupuju nekretnine, drugi da ih Hrvatska kažnjava zbog lošeg odnosa prema Hrvatima u FBiH.

Naše zapadne komšije šokirale su ovdašnju javnost, prvenstveno u Fedaraciji BiH. Državljanima BiH iz Republike Srpske omogućeno je sticanje prava nad nekretninama u Hrvatskoj bez ograničenja, dok se bh .državljanima sa teritorije drugog entiteta i Distrikta Brčko to pravo uslovljava prijavom u susjednoj državi.

“Uzajamnost za fizičke osobe postoji uz uslov da u Republici Hrvatskoj stalno borave ili obavljaju dopuštenu djelatnost. Za pravne osobe pod uslovom da objavljuju djelatnost u Republici Hrvatskoj”, navodi se u Informaciji o uzajamnosti u sticanju prava vlasništva nekretnina između Republike Hrvatske i drugih zemalja, objavljenoj na sajtu Ministarstva pravde Hrvatske.

Iako djeluje da su bh. državljani sa prebivalištem u Srpskoj favorizovani, gorka iskustva protjeranih Srba iz Hrvatske opominju, kaže SNSD-ov poslanik u PD PSBiH Dušanka Majkić. Ona potez hrvatskih vlasti prvenstveno vidi kao kažnjavanje Bošnjaka zbog diskriminatarskog odnosa prema Hrvatima u FBiH.

– Ako Hrvatka želi da pokaže gest dobre volje prema Srbima mogla bi mnogo više da uradi na povratku njihove imovine. Mislim da se tu radi o kažnjavanju Bošnjaka za netolarniciju prema Hrvatima – ističe Majkićeva.

SDP-ov poslanik u PD PSBiH Saša Magazinović smatra da Hrvatska na ovaj način želi da spriječi Bošnjake da kupuju nekretnine.

– Ovo se može doživjeti kao alat kojim se Bošnjacima iz FBiH onemogućava kupovina nekretnina ili ti Bošnjaci treba da se presele u Republiku Srpsku, pa da to mogu uraditi – kaže Magazinović.

S obzirom na to da većina Hrvata iz BiH ima hrvatski pasoš ,ograničenja u sticanju prava na nekretnine u susjednoj državi ne odnose se na njih. Kako god za građane i Republike Srpske i FBiH cijela priča je besmislena, jer većina nema ni da kupi kartu do, recimo, Makarske, a kamoli nekretnine u toj državi.

RTRS