Politički analitičar Predrag Ćeranić ocijenio je da situacija u Makedoniji klizi prema oružanom sukobu, a ako do sukoba Makedonaca i Albanaca zaista dođe, on će se neminovno odraziti na cijeli region, prije svega zbog interesa koje Turska ima na Balkanu.
Ćeranić je u autorskom tekstu za “Fond strateške kulture” ocijenio da bi u slučaju eskalacije sukoba u Mekedoniji, vjerovatno, došlo do raskida saveza Turske i Rusije, jer je razilaženje među njima već prisutno.

“/Turski predsjednik Redžep Tajip/ Erdogan u Siriji gubi sve za šta se zalagao, a kap koja bi prelila čašu bio bi ruski pristanak na stvaranje države Kurda. Rusi bi mogli podržati Kurde kako bi osporili legitimitet američkog vojnog prisustva u Siriji. Znači, u slučaju sukoba u Makedoniji, Turska bi bila zainteresovana za stvaranje `velike Albanije` i podržala bi /samoproglašeno/ Kosovo”, upozorio je Ćeranić.

On je istakao da treba imati u vidu da bi sukob Albanaca i Makedonaca doveo u pitanje interes NJemačke u eksploataciji rudnih bogatstava na Kosovu i Metohiji, prije svega u “Trepči”.

“Albanija ima oko 800 tenkova i motivisanu vojsku, tako da bi njena vojska bila možda najvažniji faktor u novom balkanskom ratu. Neizvjesno je da li bi se u taj rat direktno uključile SAD i Rusija ili bi se vodio prikriveni, takozvani proksi rat preko drugih. Ako na Balkanu proključa, Moskva bi povukla logičan potez – zatvorila bi Crno more za strane brodove, dok bi Bosfor držala otvorenim”, smatra Ćeranić.

On je ukazao na to da nekim zemljama Zapada odgovara “paljenje Balkana”, dodajući da bi fitilj trebalo da bude upaljen u Makedoniji, za šta su medijske i političke pripreme u toku.

“Mejnstrim mediji prstom će pokazati na Moskvu i isticati pogubnost srpskog nacionalizma, bez namjere da otkriju stvarne razloge za rat – sprečavanje novog puta svile, odnosno kineskog prodora u EU. Sukobi u Makedoniji veoma brzo bi se proširili na susjedne zemlje zbog različitih interesa velikih sila i regionalnih geopolitičkih igrača”, uvjeren je Ćeranić.

On je naglasio da ne treba prenebregnuti činjenicu da su Rusi i Kinezi partneri na geopolitičkom planu, što važi i za Balkan, gdje imaju zajednički cilj – izgradnju koridora za svoje energente i robu.

“Oni, stoga, žele pobjedu /lidera VMRO-DPMNE/ Nikole Gruevskog jer bi druge opcije spriječile njihove ekonomske planove. Zapad, opet, želi odlazak Gruevskog, iako svjestan da bi koalicija /lidera SDSM-a/ Zorana Zaeva sa albanskim partijama omogućila stvaranje `velike Albanije`”, pojasnio je Ćeranić.

On je naveo da ideja o “velikoj Albaniji” postoji još od vremena Austrougarske kao siguran štit od ruskog uticaja i političkog upliva na Balkanu.

“Danas važi i procjena da bi `velika Albanija` kontrolisala čvorište sa Bliskog istoka. Na Tursku se sa stanovišta Zapada više ne može računati u tom smislu, jer je politički nestabilna, sa nedefinisanom spoljnom politikom i spiskom saveznika”, rekao je Ćeranić.