Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je otvoreno pismo banjalučkom biskupu Franji Komarici u kojem mu poručuje da njegove neistinite izjave ne doprinose miru i suživotu i naglašava da se u Republici Srpskoj poštuju temeljna ljudska prava, odnosno ljudsko dostojanstvo i pravo svakog čovjeka na slobodu i vlastiti identitet.

Dodik je istakao da je Komarica zloupotrijebio veliki hrišćanski praznik Vaskrs da iznese niz neistina i da napadne Republiku Srpsku izjavama poput one da je u njoj izvršen genocid nad Hrvatima, iako u njoj stoluje i živi bez ikakvih problema, kao i svi Hrvati, Bošnjaci i ostali građani Srpske.

Predsjednik Dodik u pismu je je naglasio da se Komarica duboko i avanturistički miješa u politiku, pri tom pokazujući njeno totalno nepoznavanje, čime ne doprinosi miru i povjerenju među narodima u Republici Srpskoj.

“Nije tačno da entitet Republika Srpska znači da u njoj ne postoje drugi narodi, niti je tačno da je Republika Srpska lakrdija od države kako to neodgovorno i neprimjereno običnog građanina, a kamoli biskupa Vi tvrdite. U Republici Srpskoj se poštuju temeljna ljudska prava, odnosno ljudsko dostojanstvo i pravo svakog čovjeka na slobodu i vlastiti identitet, a dokaz za to je, recimo, i podatak da su tri ministra u Vladi Republike Srpske, potpredsjednik Vlade ili predsjednik Vrhovnog suda iz reda hrvatskog naroda”, navodi se u pismu.

Dodik je u pismu naveo da je Republika Srpska nastala kao izraz želje srpskog naroda za slobodom, da živi zajedno sa drugima i dijeli mir i tu slobodu, a uređena je Dejtonskim sporazumom i ima svoj Ustav, zakone i demokratski izabranu vlast.

“Vi ste, u najmanju ruku, ophrvani mentalitetom isključivosti dok ste smogli snage da iznesete teške neistine kako u Republici Srpskoj za Hrvate ‘nema kruha, nema vazduha’…!? Moram biti iskren i reći da još niko do sada nije smogao snage da takav pamflet podmetne ovdašnjoj javnosti, ali Vi, nažalost, jeste i to za Vaskrs.

Dodik je istakao da je Komaričin vapaj o sve manjem broju katolika u Srpskoj izbjegavanje istine i da većina Hrvata sa prostora Republike Srpske sada živi u nekom od 50 000 stanova i kuća Srba protjeranih iz Zagreba, Dubrovnika, Splita, Karlovca i ostalih gradova u Hrvatskoj. Podsjetio je da je Republika Srpska svakom Hrvatu i Bošnjaku povratniku u Srpsku vratila stan ili kuću, ali da, nažalost, Hrvatska to iako je bila obavezna nije.

“Razlog za to je dobrim dijelom zbog međunarodne zajednice koja se oglušila na to, ali i zbog Vašeg upornog angažmana na dezinformisanju međunarodne zajednice o položaju izbjeglih Srba i statusu njihove imovine u Hrvatskoj na Vašim ne rijetkim putovanjima po svijetu. Prema Vašim dosadašnjim javnim istupima, zaključio sam da uglavnom nastupate jednostrano, govoreći samo o položaju katolika, odnosno Hrvata, a skoro nikad se niste oglašavali i zalagali za jednaka prava svih”, naglašava se u pismu.

Predsjednik Srpske smatra da je zanimljivo da Komaričin pamflet o ugroženosti Hrvata u Republici Srpskoj dolazi u vrijeme kada podaci hrvatskog Ministarstva uprave govore da je sa popisa birača u Hrvatskoj izbrisano 67.496 hrvatskih građana srpske nacionalnosti. Preko ovakvih nastupa nije moguće olako preći, jer oni ne doprinose miru i suživotu svih na ovim prostorima, a Bog ako hoće neka Vam prašta”, poručio je predsjednik Srpske u pismu upućenom banjalučkom biskupu Komarici.

RTRS