Predstavnici jevrejske i srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj uputili su otvoreno pismo zagrebačkom gradonačelniku, predsjedniku i odbornicima Skupštine Grada Zagreba povodom prijedloga da nagradu glavnog grada Hrvatske dobije kontraverzni režiser Јakov Sedlar.

U otvorenom pismu, srpski i jevrejski predstavnici su gore imenovane pozivali da ne prihvatite prijedlog Odbora za javna priznanja i odbiju dodijelu nagradueGrada Zagreba režiseru Јakovu Sedlaru.

“Uvjereni smo da Јakov Sedlar zbog svog glasnog, upornog i dubokog istorijskog revizionizma tu cijenjenu nagradu ne smije dobiti”, navodi se u pismu i ističe da su revizionistički stavovi naročito prisutni u njegovom prošlogodišnjem filmu “Јasenovac – istina“, koji je izazvao zgražanje ovdašnje i međunarodne javnosti.

“U njemu je koncentracijski logor smrti prikazan kao radni logor, u njemu su umanjene i obezvrijeđene žrtve Јasenovca, negiran Holokaust i genocid počinjen od strane ustaškog režima. Film obiluje falsifikatima i lažima, tvrdi da je pravi logor smrti uistinu nastao tek nakon Drugog svjetskog rata, o čemu ne postoje nikakvi dokazi”, ističe se u pismu.

Dodjelom nagrade Grada, Skupština bi, navode, pokazala svoje slaganje s takvim opasnim stavovima i potakla jačanje istorijskog revizionizma, a Hrvatsku bi svrstalo među one u kojima fašizam jača i zabrinjava cijelu demokratsku Europu.

“Odluka o nagradi donosi se tačno na dan kada su ustaše prije 72 godine započele uništavanje Јasenovca i tri dana prije obilježavanja proboja preživjelih logoraša. Iskreno se nadamo da ona neće biti dodijeljena čovjeku koji tvrdi da tog koncentracijskog logora zapravo nije bilo. To nije samo suprotno istorijskim činjenicama, već je suprotno moralnoj obavezi i istorijskoj odgovornosti da se zločin takvih razmjera i takvog karaktera ne zaboravi i ne ponovi. Nagrađivanje čovjeka bez takva moralnog osjećaja i bez takve istorijske odgovornosti neminovno će biti shvaćeno kao legitimiranje onog što je zakonom zabranjeno – negiranje žrtava Holokausta i genocida”, ističu predstavnici srpske i jevrejske nacionalne manjine u Hrvatskoj.

Otvoreno pismo, koje je upućeno i na adrese hrvatske predsjednice, premijera i predsjednika Sabora potpisali su Sanja Tabaković, predstavnica jevrejske nacionalne manjine Grada Zagreba, Ognjen Kraus, predsjednik Koordinacije jevrejskih opština u Republici Hrvatskoj, Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća i Saša Milošević, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Zagreba.

Zurof: Nagrada Sedlaru uvreda za sve žrtve

Centar “Simon Vizental” pozvao je odbornike zagrebačke skupštine da odbace prijedlog da se nagrada Grada Zagreba dodijeli režiseru Јakovu Sedlaru, jer on svojim filmom “Јasenovac-istina” umanjuje ustaške zločine u zloglasnom koncentracionom logoru Јasenovac. Iz Centra upozoravaju da Sedlarovi pokušaji da smanji broj nevinih Srba, Јevreja, Roma i hrvatskih antifašista koje su ustaše ubile u Јasenovcu predstavljaju uvredu za sve žrtve i razlog za žestoku kritiku, a ne nagrade.

U pismu zagrebačkim odbornicima, ovaj centar izražava snažno protivljenje počastima koje bi trebalo da budu dodijeljene Sedlaru, koji pokušava da iskrivi istoriju Drugog svjetskog rata i Holokausta, prenose hrvatski mediji.

“U filmu `Јasenovac – istina`, Sedlar na nečuven način pokušava ponovo da piše istoriju NDH, te da poriče užasne zločine koji su počinjeni u koncentracionom logoru Јasenovac”, navodi se u pismu koje je potpisao direktor Centra Efraim Zurof.

On dodaje da Sedlarov rad “pripada kanti za smeće hrvatske istorije i ne zaslužuje nikakve pohvale ili priznanja”.

Izvor: Agencije