Klub SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH uputio je Klubu SDS zahtjev da se izjasne o inicijativi za smjenu SM. Iz SDS-a odgovaraju da inicijativu SNSD-a neće podržati,te da Savjet ministara BiH neće rušiti.

Inicijativa SNSD-a uslijedila je nakon što su ministri iz SDS-a tvrdili da je telefonska sjednica, na kojoj je usvojen set zakona neophodnih za nastavaka aranžmana sa MMF-om, bila ilegalna i sazvana mimo procedura.

SNSD je pripremio i potpisao prijedlog glasanja o nepovjerenju Savjetu ministara BiH.Pozvali su SDS da im se pridruže upravo zbog sumnji njihovih ministara Dragana Mektića i Mirka Šarovića u zakonitost telefonske sjednice Savjeta ministara na kojoj je usvojen set tzv akciznih zakona.

“Ukoliko SDS odbije da potpiše, znači tvrdnje njihovih ministara da je sjednica bila ilegalna nisu bile tačne. Sjednica je bila legalna a samim tim i procedura donošenja zakona u Domu naroda PS BiH”, rekao je šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkog doma PS BiH Staša Košarac.

Ponuda SNSD-a da zajedničkim snagama pokrenu smjenu SM BiH u SDS-u glatko je odbijena,kao i naš zahtjev da objasne zašto. Zato su u izjavi probranim medijima optužili poslanike SNSD-a da su podržali zakone o akcizama i osiguranja depozita iako su srpski ministri prethodno bili preglasani.

“Klub poslanika SDS-a nikada neće staviti potpis na inicijativu onih koji su na prošlim sjednicama oba Doma PS BiH na najbeskrupulozniji način prodali i izdali Republiku Srpsku za jednu tranšu MMF, podržavajući Zakon o osiguranju depozita kojim se prenose nadležnosti na nivo BiH”, izjavila je šef Kluba poslanika SDS-a u Predstavničkom domu PS Aleksandra Pandurević.

Iz SNSD-a pitaju zašto srpski ministri o svojim sumnjama u legitimitet telefonske sjednice Savjeta ministara i ispravnost usvojenih zakona nisu govorili na samoj sjednici Doma naroda nego nakon usvojenih zakona dižu galamu. Član Kolegijuma Doma Safet Softić nema dilemu da su zakoni stigli i usvojeni regularnoj proceduri.

“Čuli smo takva objašenja nakon što su ovi zakoni usvojeni u Domu naroda BiH, koliko su opravdani ili nisu. Generalno mislim da je SM i do sada funkcionisao na telefonskim sjednicama”, kaže zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PS BiH Safet Softić.

Podnošenje inicijative za smjenu SM BiH pokazalo je ne samo izostanak srpskog jedinstva već i najavljuje dramatičnu sjednicu Predstavničkog doma PS BiH za dva dana, gdje će kako reče lider HDZ BiH Dragan Čović biti borba oko jednog glasa poslanika kako bi set tzv. akciznih zakona dobio potrebnu podršku.

Podsjećamo, šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu BH parlamenta Staša Košarac najavio je prije nekoliko dana da će danas biti podnesena inicijativa za smjenu Savjeta ministara. Pozvao je poslanike SDS-a i NDP-a da inicijativu podrže.

RTRS