Ponuda izraelskog kupca da za akcije Rudnika Ljubija plati 93 miliona KM, u odnosu na 63 miliona KM ponude Arselor Mitala, razlika je koju je nemoguće ignorisati, poručio je predsjednik Srpske Milorad Dodik. Sindikat i rukovodstvo Mitala apeluju na nadležne da razmisle prije konačne odluke.

Da li će ljubijski rudnici otići u ruke izraelske kompanije odlučivaće Narodna skupština. Predsjednik Srpske Milorad Dodik ističe da je ponuda Izraelaca od 93 miliona maraka daleko povoljnija za Srpsku.

– Imamo dosta otvorenih problema sa Mitalom. I Mital jeste da tamo zapošljava veliki broj radnika, ali ova ponuda koja je došla, mora da se zna, da je data garancija da će se zadržati postojeći broj radnika. Data je garancija i da će se zaposliti dodatnih 400 radnika – rekao je Dodik.

Ministar energetike i rudarstva Petar Đokić podsjeća da su rudnik Arselor Mital formirali kompanija Mital sa 51 odsto akcija i RŽR Ljubija sa 49 odsto, čije akcije Vlada Srpske i prodaje. Ništa se neće promijeniti, jer osnovni ugovor iz 2004. godine ostaje na snazi, kategoričan je Đokić.

– Novi kupac i vlasnik akcija, ako uopšte postane i ako ga NSRS potvrdi će zajedno sa Mitalom morati da se dogovori kako će zajedno nastaviti dalje poslovanje – naveo je ministar Đokić.

Oprečni stavovi zbog odluke o prodaji ljubijskih rudnika neće ugroziti opstanak vladajuće koalicije – stav je lidera DNS-a, Marka Pavića.

– Da budem jasan i mnogo puta do sada sam bio jasan – DNS neće podržati prodaju i koalicija tim uopšte nije ugrožena – naveo je Pavić.

Posljedice ove odluke mogu da se odraze na Arselor Mital, grad Prijedor, ali i cjelokupnu privredu Srpske i BiH – poručeno je iz ove kompanije.

Mladen Јelača, direktor Arselor Mital Prijedor, kaže da je “ovo dio integralne proizvodnje u kojem učestvuje, ne samo Prijedor i rudnik u Prijedoru, tu učestvuje i željezara u Zenici, između nas su dvije velike kompanije, to su željeznice. Ovakva odluka ima dalekosežne posljedice po sve one koje sam spomenuo”.

Odluku Vlade o prodaji akcija u Rudniku željezne rude Ljubija Narodna skupština razmatraće 25. aprila.

RTRS