Na području Policijske uprave /PU/ Prijedor procenat ukupne rasvijetljenosti krivičnih djela iznosi 88,2 odsto, odnosno za prva tri mjeseca ove godine evidentirano je 238 krivičnih djela, odnosno 7,8 odsto manje nego u prvom tromjesečju prošle godine, prenosi Srna
Načelnik Policijske uprave Prijedor Dalibor Ivanić rekao je danas na konferenciji za novinare da je u protekle dvije godine evidentan porast rasvijetljenosti krivičnih djela od 12,7 odsto.

On je naveo da je u prva tri mjeseca ove godine evidentirano 100 krivičnih djela protiv imovine, 35 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, od čega 80 teških krađa i krađa.

“Za prva tri mjeseca ove godine evidentirano je 11 krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga, a u oblasti privrednog kriminaliteta evidentirano je 20 krivična djela, dok vrijednosti protivpravne imovinske koristi pribavljena ovim djelima iznosi 157.000 KM”, rekao je Ivanić.

Kada je riječ o javnom redu i miru na području PU Prijedor za prva tri mjeseca ove godine evidentirana su 124 prekršaja, što je za 32 prekršaja, odnosno 20,5 odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

Broj prekršaja u posljednje dvije godine smanjen je za 47, odnosno za 27,5 odsto.

“U prva tri mjeseca ove godine iz oblasti bezbjednosti saobraćaja evidentirano je 6.770 prekršaja, što je za 365 prekršaja, odnosno 5,7 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. U posljednje dvije godine evidentiran je 1.151 prekršaj više ili 20,5 odsto”, rekao je Ivanić.

On je dodao da je iz saobraćaja isključeno 605 vozača, od kojih 503 zbog upravljanja pod dejstvom alkohola i 97 zbog upravljanja motornim vozilom prije sticanja prava na upravljanje.

Ivanić je novinare upoznao o tome da su policijski službenici ove uprave ostvarili značajne rezultate u četiri sprovedene akcije.

U okviru akcije “Uplatnica” nadležnom tužilaštvu podneseno je šest izvještaja protiv devet lica zbog počinjenih 12 krivičnih djela privrednog kriminaliteta, kojima je pričinjena materijalna šteta i pribavljena protivpravna imovinska korist veća od 33.000 KM.

U okviru akcije “Maratonac” rasvijetljena je paljevina kuće i automobila vrijednog 20.000 KM, radi čega su uhapšena tri lica.

U akciji “Sumrak” oduzeto je 22.652 grama marihuane i 0,33 grama heroina, a u akciji “Tabako” u toku ove godine oduzeto je više od 33 kilograma rezanog duvana i 784 kutije cigareta različitih vrsta.