Odbornici Skupštine grada Prijedora, na nastavku sjednice lokalnog parlamenta, jednoglasno su usvojili zaključke kojima se izražava zabrinutost zbog odluke Vlade Republike Srpske da akcije u RŽR Ljubija proda metodom neposrednog odabira kupca.

U zaključcima koje su jednoglasno podržale sve političke partije iz Prijedora, između ostalog, navedeno je da Skupština grada strahuje od destabilizacije privrednig sektora, da od Narodne skupštine Republike Srpske traži jasne garancije da će u Prijedoru biti nastavljena eksploatacija rude, zadržan sadašnji broj radnika i zaposlen dodatni broj. Navedeno je i da se traže jasne garancije da će biti nastavljena istraživanja o potencijalnim rudnim resursima na ovom području.

Odbornici su jednoglasno podržali zaključke koje je predložio gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, povodom odluke Vlade Srpske o prodaji akcija osnovnog kapitala RŽR Ljubija, a zaključke će upututi poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske.

– Pozivam narodne poslanike da vrlo odgovorno priđu odluci o ovom pitanju, da gradu i njegovim građanima daju garancije za sigurnost daljeg poslovanja RŽR Ljubija i Arselor Mitala, da se obezbijedi da se nastavi dalja zaposlenost radnika – reakao je Đaković.

Prijedorski odbornici od Narodne skupštine traže da se iz prodaje izuzme dio imovine RŽR Ljubija, koja nema značaja za osnovnu djelatnost rudnika. Traže i garancije da će biti nastavljena istraživanja o rudnim resursima na ovom području. Iako je Klub odbornika SNSD prvobitno zatražio da se iz zaključaka izuzmu riječi “izražava zabrinutost”, ipak su prihvatili prvobitno predloženu formulaciju i podržali sve zaključke.

– Naš cilj SNSD-a i u Prijedoru, i na nivou Republike Srpske, je ne samo da radi ovih 800 ljudi u Mitalu, nego i da se u budućnosti pokrenu rudnici na kopovima u Ljubiji i Tomašici i da se na taj način umjesto 800, zaposli 1.300 radnika – kaže Drago Tadić, predsjednik GO SNSD Prijedor i zamjenik gradonačelnika.

Lokalnom parlamentu obratio se i direktor Rudnika Arselor Mital, Mladen Јelača, koji je poručio da je izraelska kompanija autsajder u ovoj djelatnosti i da nemaju nikakvih potvrda o njihovom iskustvu, znanju i kapacitetima.

– Mislimo da nisu kvalifikovani da budu sa nama u ovom procesu. Kvalifikacija mora da bude prag koji treba da se uvaži i od strane Vlade  – rekao je Јelača.

Sjednici lokalnog parlamenta prisustvovalo je i nekoliko narodnih poslanika. Poručuju da je najvažnije da rudnik počne da radi.

Duško Ivić, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, kaže da tu nije riječ o agoniji i da će Rudnik Ljubija biti pokrenut i da se to može reći građanima Prijedora i regije.

– Da li u ovom ili u onom obliku, ali u svakom slučaju će se pokrenuti – naveo je Ivić.

O prodaji RŽR Ljubija, Narodna skupštine Republike Srpske trebalo bi da se izjasni na sjednici, zakazanoj za 25. april.

RTRS