Oni koji su odgovorni za konačnu odluku o privatizaciji RŽR Ljubija neka dobro razmotre sve činjenice i donesu odluku koja će obezbijediti siguran položaj radnika, poručili su predstavnici sindikata Arselor Mitala iz Prijedora i Zenice.

Smatraju da izraelska kompanija, čiju je ponudu Vlada prihvatila, nije kompetentna za ovaj posao. Odmah su dobili i odgovor direktora Izrael investment grupe, koji je na pres konferenciju sindikata došao nenajavljen.

Zabrinuti za egzistenciju, sindikalci Arselor Mitala iz Prijedora i Zenice poručili su da u ponuđaču, izraelskoj kompaniji, ne vide ozbiljnog proizvođača željezne rude. Ako Vlada odluči da istraje u ponudi, a ne obeća da će zaštititi interese radnika, poručuju da će izaći će na ulicu.

Predsjednik Sindikata Arselor Mital Prijedor Milanko Stojnić kaže da apeluju na narodne poslanike kada ponuda dođe na sjednicu NSRS, “da sagledaju i pokušaju da razumiju ovu situaciju, da se izdignu iznad stranačkih i ličnih interesa”.

Sve ovo mirno je slušao i direktor kompanije Izrael investment grup, koji se nenajavljeno pojavio na pres konferenciji u Banjaluci, a onda pokušao da objasni da su namjere kompanije ozbiljne.

Evgenij Zotov, iz Izrael investment grupe, kaže da se već 25 godina bavi rudarstvom i da zna tačno o čemu priča.

– Mi garantujemo svim radnicima da će imati posao, bez obzira na odnos u akcionarskom društvu i ponavljamo da nudimo ulaganja i razvoj rudnika Ljubija i Tomašica, u ova dva ležišta i nema ništa sa Arselorom – kaže Zotov.

Njegovo pojavljivanje izazvalo je negodovanje sindikalaca.

Odluka Vlade brine i odbornike Skupštine u Prijedoru. Јednoglasno su usvojili set zaključaka kojima se izražava zabrinutost da državni kapital u rudnicima Ljubija bude prodat metodom neposrednog odabira kupca.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković pozvao je narodne poslanike da odgovorno priđu odluci u vezi s ovim pitanjem.

Drago Tadić, iz Ggradskog odbora SNSD Prijedor, kaže da je njihov cilj da ne radi samo ovih 800 ljudi.

Zabrinut je i predsjednik Narodne skupštine, DNS-ov Nedeljko Čubrilović i vjeruje da će poslanici te stranke u Narodnoj skupštini biti jedinstveni i donijeti ispravnu odluku.

– Ovo je važna odluka i treba sagledati sve aspekte. Ovo je važno za Republiku Srpsku, ovu regiju, Prijedor i radna mjesta: U tom smislu treba razmišljati, a ne treba samo gledati nominalne iznose koji su komercijalne prirode, već i druge aspekte – kaže Čubrilović.

Resorni ministar Petar Đokić poručuje da ne vidi razlog za zabrinutost, niti da se bilo ko osjeća povrijeđen. Očekuje da se iskoristi šansa koja bi donijela nove investicije.

– Da se razvije proizvodnja u rudniku Ljubija, tamo gdje proizvodnje nema skoro već 25 godina. Da krene proizvodnja i da se rudnik ne zatvori za sedam godina, kao što bi se inače zatvorio ako ne bi bilo novog razvoja, nego da rudarska proizvodnja u Prijedoru traje još nekoliko desetina godina – kaže Đokić.

Odluku o prodaji kapitala Ljubije, Narodna skupština razmatraće na sjednici 25. aprila, kada će se ova tačka naći na dnevnom redu.

RTRS