U spomen-područjima Donja Gradina u Republici Srpskoj i Јasenovac u Hrvatskoj danas će biti održane komemoracije povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina-genocida u koncentracionom logoru Јasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.

Komemorativnom skupu u spomen-području Donja Gradina, koji organizuju vlade Srpske i Srbije, prisustvovaće predsjednik, Milorad Dodik i premijer Srbije, Aleksandar Vučić, kao i brojne delegacije.

Sistem koncentracionih logora Јasenovac predstavlja najveće stratište u Drugom svjetskom ratu na teritoriji nekadašnje Јugoslavije, jer je u njemu stradalo 700.000 žrtava ustaškog zločina.

Među ubijenima je 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Јevreja, 127.000 antifašista. U Јasenovcu je stradalo i 20.000 djece.

Prenos “Јasenovac – Donja Gradina – Sjećanje na žrtve ustaškog zločina” možete, od 11 časova i 50 minuta, pratiti u programu Televizije Republike Srpske.

Opštine Kozarska Dubica i Novi Grad obezbijedile su za građane besplatan prevoz u Donju Gradinu.
Autobusi će krenuti iz Knežice u 9 časova i 30 časova, a ispred Crkve Svetih apostola Petra i Pavla i sportske dvorane u Kozarskoj Dubci u 10.00 časova.

Autobus iz Novog Grada ispred gradske bine, polazi u 8 časova i 30 minuta. Grad Banjaluka, takođe je organizovao besplatan prevoz građana u Donju Gradinu. Polazak deset autobusa planiran je u u 8.00 časova sa stare autobuske stanice, a povratak po završetku komemoracije.

RTRS